Bezpečnostní výbor podpořil návrh rozpočtu pro Ministerstvo vnitra

11.12.2013 14:28

Sněmovní bezpečnostní výbor ve středu doporučil poslancům schválit návrh rozpočtu Ministerstva vnitra pro příští rok ve výši 54,32 miliardy korun. Částka je asi o dvě miliardy vyšší než v letošním rozpočtu. Daniel Korte (TOP 09) neuspěl s návrhem, aby výbor doporučil převod 950 milionů korun z platů na vědu a výzkum Akademii věd a grantové a technologické agentuře.

Bezpečnostní výbor podpořil návrh rozpočtu pro Ministerstvo vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

O penězích pro vnitro se na výboru vedla poměrně vzrušená debata. Jana Černochová (ODS) označila návrh předložený ministrem v demisi Martinem Pecinou za populistický, předvolební a nerealistický. Na závěr si navíc poslankyně postěžovala, že nedostala odpovědi na některé dotazy, které se týkaly například údajné půlmiliardové "vaty". "Nepouštíte nás k informacím, na které máme právo. Hanba," prohlásila Černochová.

Jak se došlo k potřebě navýšit počet policistů?

Korte chtěl zase vědět, jak se došlo k potřebě navýšení počtu policistů o tisícovku, když dříve se hovořilo o tom, že asi 39.000 jich postačí. "Lze mít také 400.000 policistů. Pak budeme požívat bezpečnostního komfortu srovnatelného s Korejskou lidově demokratickou republikou," uvedl poslanec.

Pecina uvedl, že si na vnitru nedovolil dělat razantní změny. Nový cílový stav počtu policistů prý vzešel z debaty s policejním prezidentem Martinem Červíčkem.

Financovat vědu pomocí úspor v platech na ministerstvu neprošel

Výbor nepodpořil Korteho návrh na převod 350 milionů korun Akademii věd, 400 milionů grantové a 200 milionů technologické agentuře na úkor položky platů v rozpočtu vnitra.

Policie má dostat příští rok 28,41 miliardy korun, což představuje meziroční růst asi o 1,3 miliardy. Hasiči by si měli polepšit zhruba o 320 milionů na 6,91 miliardy korun.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…