Binec v Iráku: Obsazený parlament, protesty, soukromá armáda, rozdělení země...

03.05.2016 6:44

V Iráku dochází k čím dál hlubší fragmentaci společnosti na jednotlivé skupiny obyvatelstva. Propast mezi šíity, sunnity a Kurdy se nadále prohlubuje. V sobotu situace eskalovala do takové míry, že stovky příznivců šíitského klerika Muktady al-Sadra pronikla do budovy iráckého parlamentu poté, co jejich lídr otevřeně označil členy irácké vlády za zkorumpované a volal po revoluci v zemi. Bývalý zaměstnanec CIA Larry Johnson v rozhovoru pro RT prohlásil, že „jsou jednotlivé irácké skupiny natolik názorově vzdálené, že může dojít i ke konečnému rozdělení země de jure“.

Binec v Iráku: Obsazený parlament, protesty, soukromá armáda, rozdělení země...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Oslavy kurdského nového roku Newrozu

„Zbabělci utekli,“ pořvávali Sadrovi přívrženci poté, co se zmocnili budovy parlamentu. Odkazovali na členy iráckého parlamentu, kteří se v budově shromáždili jen několik hodin poté, co ji povstalci obsadili. Klerik al-Sadr před obsazením prohlašoval, že „stojí za obyčejnými lidmi a vyzývá k bojkotu všech politiků vyjma těch, kteří usilují o plně transparentní reformy“, píše CNN.

Už v neděli Sadrova kancelář ovšem vydala prohlášení, ve kterém vyzvala demonstranty k ústupu, a to s ohledem na imáma Mússu al-Kadhima, jehož výročí smrti si budou připomínat tisíce šíitských poutníků tím, že budou hromadně navštěvovat jeho hrobku. V prohlášení se také uvádí, že by k obnovení protestů mělo dojít v pátek, kdy se mají demonstranti domáhat rezignace prezidenta i předsedy vlády. „Jestliže složit funkci odmítnou, musí alespoň uspořádat předčasné volby. Pokud se ovšem nestane ani to, demonstranti vyhlásí v zemi veřejnou stávku,“ píše se v prohlášení.

Muktada al-Sadr, jehož otec byl rovněž prominentním šíitským klerikem stojícím proti Saddámu Hussajnovi, je označován za jednoho z nejvlivnějších lidí v zemi; vede masové lidové hnutí, kontroluje jeden z největších politických bloků v parlamentu a velí silné armádě. Sadr své hnutí založil hned po americké invazi do Iráku v roce 2003. V té době byl označován za destabilizující element v zemi.

Al-Sadr se mezi ostatními uskupeními snažil pro svoje hnutí vytvořit odlišnou identitu. „V roce 2003 své hnutí tedy začal prezentovat jako irácké nacionalistické a zejména protiamerické, čímž se snažil překlenout sektářské rozdíly, a také jako hnutí, které se zformovalo uvnitř země, na rozdíl od mnohých jiných šíitských politických stran, které se zrodily v exilu,“ tvrdí profesor z Kalifornské státní univerzity Ibrahim Al-Marashi.

Sadrův vliv mezi iráckými šíity neustále narůstá. „Se svou politickou stranou, ke které se hlásí zejména chudší vrstvy obyvatelstva napříč převážně šíitskými iráckými městy, a svými paramilitárními vojenskými brigádami je al-Sadr jasně nejvlivnějším šíitským lídrem v zemi,“ píše Al-Džazíra.

Jedním z prvních kroků, které al-Sadr po svém příchodu do Bagdádu učinil, bylo zformování orgánu sestávajícího ze sekulárních, šíitských, sunnitských a kurdských intelektuálů a akademiků, kteří mají za úkol navrhnout střízlivé reformy vyhovující všem stranám. „Jeho cílem je oslovit všechny rozdrobené irácké komunity tím, že bude prezentovat alternativní vizi irácké budoucnosti,“ píše Al-Džazíra.

Rozdělení země je téměř nevyhnutelné

Bývalý zaměstnanec americké CIA Larry Johnson v rozhovoru pro ruskou RT uvedl, že Muktadá al-Sadr bude na iráckém politickém poli klíčovým hráčem. „Vše závisí na kompetenci irácké vlády, která je v aktuální podobě velmi nekompetentní,“ řekl. Zároveň vyloučil možnost, že by se aktuální vývoj v Iráku nějak pokusila ovlivnit americká armáda. Rozdělení země je podle Johnsona téměř nevyhnutelné. „Domnívám se, že minimálně Bagdád a jižní část země se stanou de facto šíitským státem, který bude mít blízký vztah s Iránem,“ uvedl.

V horší situaci jsou podle něj sunnité žijící na západ od Bagdádu. „Na jedné straně se musejí potýkat s Islámským státem a ostatními skupinami, jako například an-Nusrou. Na straně druhé se nemají na koho obrátit, jelikož mezi bagdádskými šíity nemají žádné přirozené spojence. Sám Muktadá al-Sadr spojenectví se sunnitskými kmeny otevřeně odmítá,“ objasnil Američan složitou situaci v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…