Biskupové dávají ruce pryč od Halíka. S tím, co předvedl u Tvarůžkové, prý nemají nic společného

23.04.2016 21:14

Česká biskupská konference se distancovala od výroků, které včera v podvečer v pořadu Interview ČT24 pronesl profesor teolog Tomáš Halík.

Biskupové dávají ruce pryč od Halíka. S tím, co předvedl u Tvarůžkové, prý nemají nic společného
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

„Dnešní prohlášení Mons. Tomáše Halíka, která zazněla v podvečerním vysílání ČT24, jsou jeho soukromými názory, nikoliv oficiálním stanoviskem ČBK,“ objevilo se včera večer na oficiálním webu české katolické církve.

Halík se ve zmíněném pořadu rozpovídal například o proměnách české společnosti. Konstatoval, že politici, kteří živí strach z uprchlíků, skončí v propadlišti dějin.

Halík se ale vymezoval především proti prezidentu Zemanovi. Je prý ve vleku oligarchů, přiživuje nenávist vůči vzdělaným lidem a k dovršení všeho zlého vlastně nahrává teroristům.

Chybí nám vize

„Já nerozumím, proč velmi rozumní lidé podléhají předsudkům a strachu,“ poznamenal hned na úvod. Když se vrátil z USA do České republiky, tak si řekl, že tomu přijde na kloub. Dospěl k tomu, že zde v první řadě chybí vize, kdo jsme a kam chceme jít. „Chybí nám vize, jakou formuloval Masaryk a později Havel. Zadruhé se vyčerpal sociální kapitál důvěry. A zatřetí je ochromen obranný systém společnosti,“ doplnil host. Měl na mysli rakovinové buňky v podobě extremistických osob. Když je organismus v pořádku, rakovinová buňka neuspěje, protože ji zničí imunita. Když je ale imunita oslabena, rakovině se daří.

Podle Halíka v Česku chybí imunitní systém, který by měl vycházet od nejvyšších představitelů. Měl by vycházet z Hradu. Třeba jako to dělají slovenský prezident Kiska nebo německý prezident Gauck. „Jenže prezident Zeman mluví jinak, dokonce se s radikály staví na jedno pódium,“ posteskl si profesor.

Zeman je loutkou oligarchů

„Prezident Zeman se stává loutkou oligarchů, kteří mají své zájmy. On vypadá silný, ale silný není. Myslím, že v jeho okolí jsou silní ti, kteří reprezentují zájmy Číny a Ruska. Jim se líbí kapitalismus bez práva, jaký v těch zemích panuje. Oni nemají rádi Evropskou unii, protože ta, ať je jakákoli, prosazuje určitou právní kulturu,“ pokračoval Halík v kritice hlavy státu a jeho spolupracovníků.

Myslí si také, že naši společnost ohrožují ruští trollové, kteří útočí např. i na Českou televizi a snaží se ji oslabit. Podle Halíka vedou tento boj lidé, kteří mají připraveny desítky kritických e-mailů k ČT a posílají je, aniž mnohdy poslouchají, co se vlastně ve veřejnoprávní televizi vysílá. Nahrává tomu i určitá neúcta ke vzdělaným lidem v zemi. Tu opět přiživuje prezident Miloš Zeman. „Ta neúcta ke vzdělaným lidem, kterou šíří náš pan prezident, to je strašně nebezpečná věc,“ varoval. Právě elity by totiž měly nabízet určité vize vývoje společnosti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…