Boj proti korupci? Svléknout je donaha a potrestat

09.09.2011 14:52

V Česku neexistuje opatření, které by zabránilo, aby ten, kdo o veřejné zakázce rozhoduje, ji také vyhrál. Kvůli anonymním akciím na doručitele. Šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček by proto navrhoval jednoduché řešení - skvléknout donaha a ztrestat.

Boj proti korupci? Svléknout je donaha a potrestat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Kvůli dnešnímu legislativnímu šeru není možné zjistit, zda firmu, která získala veřejnou zakázku, nevlastní třeba ministr, jenž jí zakázku přiklepl. Díky této netransparentnosti mohou politici v klidu vlastnit firmy získávající veřejné zakázky přesto, že se tím dopouštějí vážného trestného činu," konstatuje Janeček ve svém komentáři v Hospodářských novinách.

Korupce v takto obrovských objemech bude podle Janečka dřív nebo později pro českou ekonomiku devastační a povede k jejímu kolapsu. "Pokud se dřív 'pouze' rozkrádal státní majetek, ale dalo se aspoň říci, že se privatizuje, dnes už musí stát tahat peníze z peněženek občanů v podobě zvyšování daní, aby mohl korupčníky platit. Aby je mohl odměňovat za to, že škodí občanům."

Sledujeme téma Korupce
Konec korupce, konec anonymních akcií. Marvanová a spol. bojují

Svléknout je donaha

Řešit se to samozřejmě dá, jen to "protikorupční vládu" zatím nenapadlo. "Schválit zákon, který by jednoznačně řekl, že člověk podnikající za peníze občanů se před nimi musí 'svléknout donaha'. Pokud firmy, kterým občan svěřuje peníze návratně, jako například banky, musí státu ukázat celou svou majetkovou strukturu, není nejmenší důvod, proč by firmy, kterým občan svěřuje peníze nenávratně, neměly prokázat to samé, tedy majetkovou strukturu až po konečné beneficienty - fyzické osoby."

Iniciativa Konec korupci!, společný projekt Nadačního fondu proti korupci a občanského sdružení Veřejnost proti korupci, právě s tímto jednoduchým pravidlem přichází. A to v době, kdy se ve sněmovně projednává zákon o veřejných zakázkách.

Čtěte:

Finančník Janeček bude odměňovat boj s korupcí

Korupce je nejubožejší zlodějna. Ani tam nikdo neumře, padlo u Krause

Státní správa zřejmě nechápe slovo transparentnost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…