Boj proti výlovu migrantů? Když to berete vážně, dopadnete takto. Zásadní příběh

10.08.2017 9:51

Mainstreamová média se nepokrytě radují nad těžkostmi, které prožívá Defend Europe. Organizace zahrnující stovky mladých konzervativně naladěných Evropanů před několika dny vyslala do Středozemního moře svoji loď s cílem omezit vliv neziskovek dovážejících do Evropy uprchlíky.

Boj proti výlovu migrantů? Když to berete vážně, dopadnete takto. Zásadní příběh
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Britský levicový deník Guardian například přináší obsáhlou zprávu o tom, jak „uvědomělí“ rybáři v Tunisu zabránili lodi C-Star zakotvit v jejich přístavu. Na fotografii ke článku jsou k vidění aktivističtí rybáři s transparentem „No racists“. Tunisko může být opravdu hrdé na to, že v jeho zemi bojují proti skutečným či jen domnělým rasistům i rybáři, z nichž mají jinak mnozí problémy se čtením a psaním.

Loď pravicových aktivistů chtěla zkraje týdne zakotvit v přístavu Zarzis, aby mohla doplnit své zásoby a pokračovat v misi. Těžkosti však stíhají loď, jejíž majitelé chtějí chránit Evropu před masivní uprchlickou vlnou, od samého začátku. Na moře byla spuštěna u Kypru 1. srpna a bylo jí z vyšších míst „doporučeno“, aby se nesnažila přistát v Řecku ani na Sicílii. Tamější úřady se obávaly, že by mohla její přítomnost vyvolat protesty neziskovek a uprchlíků.

Anketa

Jste spokojeni s prací současné Policie ČR?

7%
93%
hlasovalo: 2268 lidí

Rozhodně se proti jejímu zakotvení postavili i zmiňovaní rybáři v tuniském přístavu Zarzis. „Pokud by se jim přece jenom podařilo přistát, zablokovali bychom kanál pro doplňování paliva. Je to naprosto minimum, co můžeme udělat s ohledem na to, co se děje ve Středozemním moři, kde denně umírají Afričané a muslimové,“ sdělil AFP vůdce rybářů Chamseddine Bourassine. Nejmenovaný úředník z přístavu poté uvedl, že orgány vstup „rasistům“ nepovolí.

Šikana nicméně loď C-Star provází prakticky všude, kde proplouvá. Jeho posádka byla zadržena také egyptskými úřady v kanálu Suez, když policisté na palubě hledali zbraně. Celému příběhu se věnuje také deník The Huffington Post a ani jeho pohled se rozhodně nedá označit za „objektivní“. Asi tou nejzásadnější zprávou o misi pro deník zůstává konstatování, že „všichni členové posádky až na jednoho trpí mořskou nemocí“.

Také The Huffington Post zmiňuje eskapádu lodi C-Star v tuniském přístavu a zmiňuje také snahu Itálie omezit aktivity neziskových nevládních organizací, které do Evropy na svých vlastních lodích přivážejí denně stovky migrantů. „Italská vláda se snaží přinutit neziskovky, aby podepsaly tzv. kodex, který zahrnuje celou řadu opatření. Lékaři bez hranic i mnohé další organizace však zatím dodržovat italské návrhy odmítají.“

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …