Britská novinářka se vrátila z Ruska v šoku: Lidé tam opravdu věří, že Západ je nepřítel a bude válka

15.05.2015 11:45

Susan Richardsová se podělila o svou zkušenost z návštěvy Ruska v deníku Guardian. Rusko prý navštěvuje celých třicet let, nikdy však nepocítila takové napětí jako nyní. Dle Richardsové lidé žijí v domnění, že se s ní už příště nemusí setkat kvůli válce, kterou očekávají, nebo dokonce již pociťují.

Britská novinářka se vrátila z Ruska v šoku: Lidé tam opravdu věří, že Západ je nepřítel a bude válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Podle Richardsové, na jejíž text upozornil web Britské listy, tento stav lidí vyvolala kremelská intenzivní mediální kampaň, ale uznává, že většina lidí sdílí kritický názor své vlády na Západ. „Vzhledem k tomu, že je ruský režim posedlý touhou obnovit své minulé impérium, velká válka je skutečně možná,“ obává se Richardsová. Rusové prý hrají válečné hry se svými letadly a ponorkami v blízkosti hranic NATO. Může se podle Richardsové stát i to, že budou muset moderní konvenční obranné zbraně NATO zasáhnout proti ruským letadlům, což může vyvolat jaderný obranný útok ze strany Ruska – „strategickou reakci, vyvolanou strachem ze slabosti vzhledem k daleko větší americké vojenské moci“.

Richardsová uvádí, že členské země NATO se staví odmítavě ke zvýšení výdajů na obranu v rámci Severoatlantické aliance na dvě procenta svého HDP. Rusko podle ní zdvojnásobilo své výdaje na obranu na 4,2 procenta svého HDP, čímž prý bylo nuceno seškrtávat položky ve zdravotnictví a sociálních službách. Výročí oslav konce druhé světové války v Moskvě označila za přehlídku vojenské moci.

Je podle Richardsové udivující, že i přes hospodářskou krizi v Rusku a poklesu platů zaměstnanců lidé přesto zbožňují svého prezidenta Vladimira Putina. Rusko prý kvůli své neschopnosti diverzifikovat své hospodářství přechází do útočného postoje.

Celý článek zde

Rusko se prý začalo chovat agresivně, jelikož se restrukturalizovalo NATO a s časem nabíralo nové členy dál na východ, blíž k Rusku a jeho sféře vlivu. „Západ to bagatelizoval, tvrdí, že pojem sfér vlivu patří do minulé éry. Ale zeměpis se nemění, ani citlivost, která je s ním spojena,“ napsala Richardsová.

Dle Richardsové je důležité si uvědomit jednotlivé národní totožnosti. „Kyjev opravdu je kolébkou ruského národa. To je pořád důležité, stejně jako je důležité, že američtí Otcové zakladatelé pocházeli z Británie,“ napsala.

I když západní představitelé odmítli účast na 70. výročí ukončení druhé světové války, pro Rusko má toto výročí vítězství nad fašismem velkou hodnotu a je to pro něj stále citlivé téma. „Jenže západní politikové si neuvědomují, jak emotivní pojem je pro Rusy stále ještě fašismus. Lidé na Západě si z nacismu už dávno dělají legraci v televizních komediích, ale v Rusku se fašismu lidé nesmějí,“ napsala Richardsová s tím, že tamní občané nechápou, jak je možné, že jsou v Litvě povoleny průvody, které oslavují nacistické kolaboranty, nebo jak mohou být Estonsko a Lotyšsko součástí Evropy, když to jsou „etnokracie“, které diskriminují ruskou část obyvatelstva.

Obyvatelé Ruska prý uznávají Putina, protože „představuje zraněnou hrdost Rusů, že se Západ rozhodl chovat vůči Rusku jako k nepříteli,“ uvedla Richardsová. Zvyšováním sankcí a dalšími útoky na Rusko si prý Putin svoji podporu obyvatelstva jen zvýší. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…