Britský komentátor: Ministerstvo financí ztratilo moc. O Brexitu rozhodují tito tři lidé

04.10.2016 20:38

Jeden z nejznámějších britských hospodářských komentátorů, Robert Peston, se na Facebooku rozepsal o tom, že britské ministerstvo financí ztratilo moc a je ignorováno. Překlad Pestonova příspěvku přinesly Britské listy.

Britský komentátor: Ministerstvo financí ztratilo moc. O Brexitu rozhodují tito tři lidé
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Britské podniky a banky, které zoufale potřebují, aby Británie zůstala součástí evropského trhu a celní unie, udělaly podle Pestona katastrofální chybu, když své lobbování zaměřily na britské ministerstvo financí. Neuvědomily si, že ministerstvo financí ztratilo moc a je ignorováno. O Brexitu prý rozhodují fundamentalistický euroskeptik David Davis, ministr pro odchod Británie z EU a především premiérka, píše Peston.

  • Celý text je ZDE

Británie se podle něj ocitla v bezprecedentní situaci, kdy byla zrušena všechna pravidla ohledně toho, kolik peněz si britská vláda může vypůjčit. Ekonomicky je to údajně nebezpečné.

Britský ministr financí zněl hluboce nejistě, když hovořil v rozhlase o stavu ekonomiky. Zjevně vidí, že Brexit způsobí vážné zpomalení britské ekonomiky, ale má pocit, že by bylo neloajální to říci otevřeně.

Peston dále píše, že ve vládě Theresy Mayové je ministerstvo financí méně mocné, než jak bylo po mnoho desítek let. To je pozoruhodné, protože ekonomické problémy způsobené odchodem Británie z EU v následujících letech budou obrovské. Ekonomickou a průmyslovou strategii vytvářejí Theresa Mayová a její dva mladí poradci Nick Timothy a Fiona Hill. Pokud znají historii, veškeré předchozí pokusy omezit moc ministerstva financí skončily katastrofou. Ale třeba to teď tak nebude.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…