Brněnský primátor z ANO převzal v Mnichově německou cenu. Za příspěvek ke smíření

18.06.2016 18:44

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) dnes v Mnichově převzal Cenu Wenzela Jaksche. Dostal ji za svůj podíl na loňském Roku smíření, tedy sérii akcí, které připomněly 70. výročí konce druhé světové války.

Brněnský primátor z ANO převzal v Mnichově německou cenu. Za příspěvek ke smíření
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

O ocenění rozhodlo Seligerovo sdružení, které v roce 1951 založili sudetoněmečtí sociální demokraté. Dnešní ceremoniál se odehrál v bavorském parlamentu, členové české delegace o něm informovali na facebooku.

Vokřál loni v rámci Roku smíření zaštítil také například pěší pouť z Pohořelic do Brna, připomínající v obráceném gardu pochod odsunutých Němců k hranicím. Letos na Rok smíření navázal festival Meeting Brno.

„Chceme z akce Meeting Brno udělat každoroční událost evropského významu, jehož středobodem budou otázky migrace, vyhnání a vzájemné česko-německé a česko-rakouské vztahy,“ nastínil Vokřál v pátek při setkání s německými novináři.

Deklaraci přijatou zastupitelstvem kritizovala opozice

Brněnské zastupitelstvo loni také přijalo Deklaraci smíření a společné budoucnosti, v níž vyjádřilo lítost nad divokým odsunem Němců z Brna. Deklaraci kritizovala opozice.

Wenzel Jaksch, po kterém je ocenění pojmenováno, byl významným představitelem německé sociální demokracie v Československu. V roce 1938 se stal předsedou strany, ale o rok později musel ze země uprchnout před nacisty. Působil v československé exilové vládě v Londýně. Neúspěšně se stavěl proti vysídlení německých obyvatel z Československa.

K dosavadním držitelům Jakschovy ceny patří politici Willy Brandt a Bruno Kreisky, historik Jan Křen či politolog a diplomat Otto Pick.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…