Brutální rozkol Zemana a Sobotky: Premiér odmítl Karla Srpa a Ovčáček už žhaví internet

24.01.2017 13:20

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček se na svém facebookovém profilu zastal Karla Srpa. Předseda vlády Bohuslav Sobotka se totiž dnes rozhodl nekontrasignovat rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat Karla Srpa členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu.

Brutální rozkol Zemana a Sobotky: Premiér odmítl Karla Srpa a Ovčáček už žhaví internet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

„Zákon č. 262/2011 Sb. v této věci stanoví, že členem Etické komise může být pouze osoba ‚spolehlivá‘. Přičemž podle uvedeného ustanovení ‚za spolehlivého nelze pro účely tohoto zákona považovat toho, kdo svým jednáním v době nesvobody zavdal důvod pochybovat o řádném výkonu funkce člena Komise, zejména o jeho nezávislosti nebo nestrannosti při výkonu funkce člena Komise‘,“ zmínil v odůvodnění rozhodnutí Úřad vlády. Uvedl také, že z veřejně dostupných zdrojů totiž vyplývá, že Karel Srp v letech 1979–1982 poskytoval informace Státní bezpečnosti a na desítkách schůzek předával StB řadu zpráv.

„Jsem si vědom toho, že pan Karel Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel StB. Proto nesplňuje zákonné předpoklady pro to, aby byl členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Návrhu kontrasignovat jeho členství nemohu vyhovět,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

„1986: K. Srp uvězněn komunistickým režimem. 1988: K. Srp na snídani s F. Mitterrandem. 2017: B. Sobotka šlape po jméně K. Srpa,“ zareagoval na Sobotkovo rozhodnutí okamžitě Ovčáček na svém facebookovém profilu. „K. Srp jednoznačně prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. B. Sobotka odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu,“ dodal.

„Chucpe. B. Sobotka se v r. 2014 mediálně hlásil ke snídani F. Mitterranda s disidenty v r. 1988. Dnes šlape po jméně účastníka této snídaně,“ zmínil také Ovčáček na svém twitteru.

Proti Karlu Srpovi se na svém úterním zasedání vymezili také členové etické komise, kteří se usnesli, že Srp by kvůli kontaktům s StB komisi poškodil. Píše to server Lidovky.cz. Místopředseda komise Prokop Tomek pro server uvedl, že bylo přijato usnesení, kde je jmenování Srpa odmítnuto. 

Původní text ZDE.

Celá tisková zpráva Úřadu vlády:

Předseda vlády Sobotka nebude kontrasignovat rozhodnutí prezidenta Zemana jmenovat Karla Srpa členem Etické komise

24. ledna 2017

Předseda vlády Bohuslav Sobotka obdržel minulý týden návrh prezidenta republiky Miloše Zemana na kontrasignaci jmenování pana Karla Srpa členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu.

Zákon č. 262/2011 Sb. v této věci stanoví, že členem Etické komise může být pouze osoba „spolehlivá“. Přičemž podle uvedeného ustanovení „za spolehlivého nelze pro účely tohoto zákona považovat toho, kdo svým jednáním v době nesvobody zavdal důvod pochybovat o řádném výkonu funkce člena Komise, zejména o jeho nezávislosti nebo nestrannosti při výkonu funkce člena Komise.

Z veřejně dostupných zdrojů přitom vyplývá, že pan Karel Srp v letech 1979–1982 poskytoval informace Státní bezpečnosti a na desítkách schůzek předával STB řadu zpráv.

S ohledem na výše zmíněné ustanovení zákona proto pan Karel Srp nesplňuje zákonné předpoklady pro členství v Etické komisi.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se proto rozhodl návrhu na kontrasignaci nevyhovět. Dnes o svém rozhodnutí informoval prezidenta republiky Miloše Zemana.

„Jsem si vědom toho, že pan Karel Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel STB. Proto nesplňuje zákonné předpoklady pro to, aby byl členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Návrhu kontrasignovat jeho členství nemohu vyhovět,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Etická komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu

Etická komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu se skládá z devíti členů. Po dvou členech volí a odvolává Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Senát Parlamentu ČR, vláda ČR a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho člena jmenuje a odvolává prezident republiky. Předsedu Etické komise volí a odvolává vláda z členů volených vládou.

Více informací o Etické komisi: http://www.vlada.cz/cz/ppov/eticka-komise-cr/eticka-komise-ceske-republiky-pro-oceneni-ucastniku-odboje-a-odporu-proti-komunismu-98358/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…