Budou z nás bezdomovci, naříká důchodkyně. Bývalé Jednotě musí vrátit 6 000 000 Kč. Proč?

09.08.2017 8:44

Více než dvacet let se manželé Janečkovi, dnes již senioři, dohadovali s bývalou Jednotou o tři miliony korun. Nyní Nejvyšší soud definitivně odmítnutím dovolání potvrdil, že manželé musejí někdejší Jednotě z Řevnic u Prahy vrátit zmíněnou částku navýšenou o úroky. Píše to dnešní deník Právo.

Budou z nás bezdomovci, naříká důchodkyně. Bývalé Jednotě musí vrátit 6 000 000 Kč. Proč?
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Částka, kterou tak nyní musí Janečkovi z Letů u středočeských Dobřichovic zaplatit, se vyšplhala na více než šest milionů korun. Vzhledem k tomu, že senioři finance v takovéto výši nemají, čeká je exekuce. „A aby dluh určený soudy umořili, v brzké době budou muset prodat střechu nad hlavou – rodinný dům v Letech,“ dodává deník Právo.

Čtyřiasedmdesátiletá Jana Janečková však chce dál bojovat. Pro deník Právo uvedla, že se bude snažit všemi ještě dostupnými prostředky nespravedlivá rozhodnutí soudů zvrátit. Podle jejich advokáta Pavla Sorokáče manželé musí zvážit, zda podají například ústavní stížnost, či se obrátí k Evropskému soudu pro lidská práva. Mohou také požádat o obnovu řízení. 

Spor začal v roce 1998. Tehdy manželé museli zavřít obchodní středisko v Řevnicích, jež měli pronajaté od Jednoty. Jak píše Právo, nezvládali platit údajně přemrštěné nájemné, jež bylo prý stanoveno na základě nezákonných smluv. 

„Manželé se následně obrátili na soud se žalobou na bezdůvodné obohacení s požadavkem na uhrazení tří milionů korun odškodného. Dvě různé soudní instance jim pak daly pravomocně v roce 2003 za pravdu, a Jednota tak skutečně peníze Janečkovým vyplatila. Jenže přišel zásah Nejvyššího soudu a po devíti letech naopak soudci v roce 2012 rozhodli, aby Janečkovi peníze vrátili. Oni už je samozřejmě neměli, a začal tak boj o poslední, co jim zůstalo, o dům,“ popsalo Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…