Buďte k nám citlivý, žádají LGBT katolíci Duku. A kardinál odepsal...

12.08.2017 10:31

Katolíci, kteří současně patří k příslušníkům sexuálních menšin v Česku, mají pocit, že se jim u některých kněží nedostává dost pochopení a rádi by to změnili. Napsali proto otevřený dopis arcibiskupovi pražskému kardinálovi Dominiku Dukovi. A ten LGBT katolíkům odpověděl.

Buďte k nám citlivý, žádají LGBT katolíci Duku. A kardinál odepsal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

I mezi homosexuály, transsexuály a bisexuály jsou věřící křesťané, kteří touží po duchovní péči. Cítí se však diskriminováni přístupem některých kněží, kteří vystupují otevřeně proti LGBT komunitě. Katolíci patřící k sexuálním menšinám se proto obrátili na kardinála Duku a požádali ho o to, aby se zachoval jako pastýř a poskytl duchovní péči i jim.

„Věříme ve Váš zájem a lásku ke každému křesťanu. Obracíme se na Vás s žádostí o pastýřskou péči. Na bohoslužbu přijdou mnozí věřící, kteří se cítí být církví vylučovaní, jsou často zraňováni necitlivým přístupem některých duchovních, který se projevuje v jejich kázáních, veřejných prohlášeních, osobních setkáních a rozhovorech. Věříme, že katolická církev dokáže najít pastorační přístup citlivý a snažící se o porozumění. Věříme, že Vám není lhostejný osud lidí, kteří se z nějakého důvodu ocitli na okraji církevního společenství nebo již stojí mimo církev, ale o spojení s ní stále usilují,“ napsali Dukovi LGBT katolíci.

Zdůraznili také, že žádost o mši nemá nic společného s právě probíhajícím festivalem Prague Pride, který chce dosáhnout toho, aby sexuální menšiny byly respektovány sexuální většinou.

Celý dopis naleznete zde

Arcibiskup pražský kardinál Dominik Duka na tento dopis odpověděl. Má za to, že neexistuje důvod pořádat mše svaté speciálně pro příslušníky sexuálních menšin. Jsou plnoprávnými občany české společnosti, jsou si rovni a mohou vejít do jakéhokoli kostela a tam hledat duchovní útěchu. Stejně jako kdokoli jiný.

„Děkuji za otevřený dopis, který mi adresovali LGBT katolíci a Hnutí Logos ČR. Pověření ke kategoriální duchovní správě či pastoraci ovšem nevidím jako reálné z tohoto důvodu: poskytujeme kategoriální pastoraci, to znamená vojenské kaplany, vězeňské kaplany, nemocniční kaplany i kaplany účastnící se olympijských her. Vždy se ale jedná o uzavřené komunity, které nemají žádnou jinou možnost účastnit se bohoslužby a dožadovat se duchovní pomoci,“ napsal Duka. .

Celou odpověď naleznete zde

„Členové Hnutí Logos a LGBT katolíci se právem považují za plnoprávné občany České republiky i za katolické křesťany, jsou jim tedy otevřeny všechny bohoslužby při zachování základních podmínek, které vyžaduje křesťanská etika a normy kanonického práva. V tomto duchu jsou tedy naše srdce i dveře našich kostelů vždy otevřené,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…