Bulvár pokračuje ve sledování Mynáře. Takto dopadl jeho další průchod kolem Hradní stráže

06.12.2014 8:21

Hradní kancléř Vladimír Mynář už si poct od Hradní stráže neužije. Zjistil to deník Blesk. Zatímco ve čtvrtek bulvární deník zachytil nesprávné počínání vojáků, včera už to prý bylo jinak. Hradní kancléř Vratislav Mynář šel do práce a ve vojácích u brány údajně jen cuklo. Tradiční „K poctě zbraň“ už mu však nezahlásili.

Bulvár pokračuje ve sledování Mynáře. Takto dopadl jeho další průchod kolem Hradní stráže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na nádvoří Pražského hradu proběhla slavnostní přehlídka Hradní stráže

Mynář nechtěl změnu chování Hradní stráže komentovat. „Já to nebudu komentovat. Vše, co jsem k tomu řekl, platí. Já jsem nikdy nikomu nic takového nenařídil, a pokud to někdo udělal, tak já ho za to nebudu perzekvovat. Jsem rád, že si váží mé osobnostní autority,“ řekl Blesku Mynář.

Tvrdilo se totiž, že poctu mu vojáci vzdávali na jeho příkaz. Úředníci na ni pochopitelně nemají nárok. Podle některých si tak kancléř dodával pocit vlastní důležitosti. Blesk vše doprovodil fotografiemi.

Pravidla jsou jasná, minulému kancléři poctu nevzdávali

Pravidla jsou ale jasná. Vzdávání pocty se vztahuje na prezidenta Miloše Zemana, důležité státní návštěvy, vysoké ústavní činitele, vysoké armádní důstojníky či státní symboly. „Úředníkům Pražského hradu se pocta nevzdává,“ řekl Blesku velitel Hradní stráže, plukovník Radim Studený.

Situaci pro Blesk okomentoval také předchozí kancléř z éry Václava Klause, Jiří Weigl. Nejprve se chtěl prý Mynáře zastat a řekl, že i jeho vojáci zdravili. Avšak pouze ti procházející a salutováním. „Nijak jsem to nevynucoval. Nebylo to pravidlem, ale dávali tím najevo, že znají toho šéfa Pražského hradu a dokazují takovou kolegiální úctu,“ řekl. Na otázku, zda mu stálá hlídka u bran vzdávala poctu zbraní, řekl rezolutně: „Tak tohle nikdy!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…