Bývalý Klausův právník: TOP 09 prohrává. Je na tom hůř než ODS

14.08.2013 8:50

Právník a někdejší pracovník prezidentské kanceláře Pavel Hasenkopf v úterním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že strana TOP 09 je na tom možná ještě hůř než občanská demokracie. Svoji odpověď den nato upřesnil a vysvětlil důvody pro svůj výrok. "Jsou zoufale neúspěšní," říká.

Bývalý Klausův právník: TOP 09 prohrává. Je na tom hůř než ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Známý právník a někdejší pracovník prezidentské kanceláře Pavel Hasenkopf, který se v minulosti ohradil proti tvrzení, že byl spoluautorem finální verze Klausovy amnestie a informoval veřejnost, že na amnestii naopak významně spolupracoval jiný právník Zdeněk Koudelka, ve včerejším rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na jednu z otázek uvedl, že "TOP 09 se boří svět... A možná ještě víc než ODS".

Redakce jej požádala o dovysvětlení, proč tomu tak podle něj je. "Jsou zoufale neúspěšní, teď se jim zhroutily dokonce i sKarty. Tuším, že tato strana vznikla s cílem zachytit nespokojené voliče ODS, vytlačit ze scény KDU-ČSL a výhledově se stát českým dvojčetem německé CDU. Podařilo se jim jen to vytlačení KDU-ČSL, a myslím si, že i to jen dočasně," vysvětluje Hasenkopf.

Právník dále píše, že strana nevznikla na základě poptávky po idejích, jako v případě ODS. "Proto se ODS otřepe, i když jí to bude nějakou dobu trvat. Nebo se nějak transformuje," píše Hasenkopf.

Program jen tak

Naproti tomu ale programové cítění TOP 09 je primárně zahraničně-politické a zbytek programu prý mají pouze proto, aby nějaký měli. Nevznikl ale přirozeně, ale horko těžko stylem "co bychom tam tak napsali", tvrdí Hasenkopf.

Navíc prý dnes už stále méně a méně lidí bere vážně Karla Schwarzenberga. "Portrét 'jedinečného Karla', vyrobený na zakázku, mohl být funkční jen velmi krátkodobě a vyčerpal se v prezidentských volbách, jejichž výsledek TOP 09 dodnes nerozchodila – oni si vůbec neuměli představit, že prohrají, a právě proto je to pro ně tak těžké. Nejen že prohrávají, ale hlavně prohru vůbec nečekali," uzavřel svoji odpověď Pavel Hasenkopf pro ParlamentníListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…