Bývalý kolega vzpomínal na detektiva, kterého sebrali s Bártou. A ukázal na známé firmy z podsvětí

04.11.2013 17:42

Petr Soukenka pracoval v BIS v době, kdy tam působil také Jan Petržílek, obviněný nedávno spolu s Vítem Bártou, zřejmě za vynášení informací právě z BIS. Podle Soukenky byl Petržílek srdcař, který v práci i spal, ale selhání jednotlivců vyloučit nelze. K únikům informací z BIS by prý nedošlo poprvé. Soukenka naznačil, že zájem na získání citlivých informací mohou mít třeba lobbisté Roman Janoušek, Ivo Rittig nebo exprimátor Prahy Pavel Bém.

Bývalý kolega vzpomínal na detektiva, kterého sebrali s Bártou. A ukázal na známé firmy z podsvětí
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Vít Bárta volí

Analytik Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka přešel do této organizace z Bezpečnostní informační služby. Dříve býval kolegou Jana Petržílka, který byl nedávno obviněn. Pravděpodobně z vynášení informací z BIS, které měl předávat šéfovi Věcí veřejných a někdejšímu majiteli ABL Vítu Bártovi. Celá kauza je přitom důsledně držena pod pokličkou s ohledem na zákon o utajovaných skutečnostech. Je snadné vynést informace z BIS? Tato otázka zazněla v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Vyšetřování v utajení není obvyklé

Z BIS měly uniknout odposlechy telefonických rozhovorů mezi lobbistou Romanem Janouškem a exprimátorem Prahy Pavlem Bémem. Podle Soukenky se nikdy nemusíme dozvědět detaily z této kauzy, protože i soud, pokud na něj dojde, bude provádět uzavřená jednání. Vyšetřování v utajení přitom nebývá tak úplně obvyklé.

„Stále nám běhá na svobodě pan Janoušek, i když ten už je možná za zenitem, stále je tady Ivo Rittig, který určitě ještě neřekl poslední slovo, takže stále existuje možnost, že by měl snahu do práce vyšetřovatelů nějak vstupovat,“ poznamenal bývalý pracovník BIS, který má za to, že celá kauza nakonec může být mnohem širší. „Může se to týkat pana Janouška, pana Béma, pana Rittiga, může se to týkat dalších příslušníků policie,“ míní Soukenka.

Úniky se dějí

Host je plně přesvědčen o tom, že odposlechy opravdu unikly z BIS. Vyhledávání a únik informací podle jeho názoru inicioval Bárta, který měl coby ředitel ABL nadstandardní vztahy s bezpečnostními složkami. „Já si myslím, že je to nutný doplněk k fungování velkých bezpečnostních agentur,“ domnívá se Soukenka. Připomíná také, že aktuální kauza úniku informací není zdaleka jediná.

Sám Soukenka prý odešel z tajné služby také proto, že jeho manželka pracovala pro miliardáře Pavla Tykače. V době, kdy pro BIS pracoval, znal i Jana Petržílka a podle jeho názoru to byl muž zapálený pro svou práci, tzv. srdcař, který v práci i spal. Věnoval se především sběru dat v terénu, ačkoli měl přístup i k informacím z finanční oblasti.

Soukenka sice nezná detaily z kauzy Bárty a Petržílka, ale je možné, že jistou vinu na celé kauze nese i Petržílkův nadřízený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…