ČEZ od ledna zastaví provoz uhelné elektrárny v Bulharsku. O práci přijde 300 lidí

13.12.2014 15:01

Česká elektrárenská společnost ČEZ od začátku ledna zastaví provoz své uhelné elektrárny ve Varně. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na ČEZ. Bulharsko nezískalo od Evropské unie povolení pro krátkodobý provoz elektrárny, o které usilovalo, i přesto, že zařízení nesplňuje evropské ekologické limity, řekla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

ČEZ od ledna zastaví provoz uhelné elektrárny v Bulharsku. O práci přijde 300 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistý zisk skupiny ĆEZ klesl oproti prvnímu pololetí v minulém roce o 40 procent

ČEZ doufal, že Brusel povolí, aby elektrárna zůstala v provozu i přes nadcházející zimu, uvedl Reuters. Pokládal to za opatření k zajištění energetické stability v situaci, kdy panuje velké napětí mezi evropskou osmadvacítkou a Ruskem. Bulharsko přitom téměř celou svou spotřebu plynu kryje dodávkami z Ruska.

„Tepelná elektrárna ve Varně bude v noci na 1. ledna 2015 přechodně vyřazena z národního energetického systému," uvedla bulharská pobočka ČEZ v prohlášení.

ČEZ od ledna začne s propouštěním 300 zaměstnanců elektrárny

Elektrárna ve Varně má šest bloků o výkonu 210 megawattů, energii ale vyrábí jen v omezeném rozsahu, protože funguje jako záložní zdroj energie. Neplní limity pro emise oxidů dusíku a síry. Začátkem listopadu ČEZ informoval o tom, že se s bulharskou státní energetickou společností Bulgarian Energy Holding (BEH) nedohodl na financování modernizace varnské elektrárny.

Brusel v říjnu připustil, že pokud bude hrozit plynová krize, bude moci elektrárna pracovat i v zimě. Ale vzhledem k tomu, že vedení elektrárny do 10. prosince nedostalo z Bruselu žádné formální vyrozumění v této věci, nezbyl by mu čas obstarat dodávky uhlí na zimu, uvedl ředitel elektrárny Minčo Minčev.

ČEZ od ledna začne s propouštěním 300 zaměstnanců elektrárny a bude hledat zájemce, který by si ji chtěl koupit nebo pronajmout.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…