ČSSD chce učit děti anglicky už od školky. Od Kalouska se ozývá cosi o populismu

28.09.2013 6:57

Některé školy už začaly s výukou angličtiny v prvních třídách. ČSSD jde ještě dál a voličům slibuje povinnou výuku jazyka už ve školkách. Server iDnes.cz píše, že TOP 09 považuje takové návrhy za populismus, odborníci však vesměs doporučují začít co nejdříve.

ČSSD chce učit děti anglicky už od školky. Od Kalouska se ozývá cosi o populismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cukrovou vatu, která byla zadarmo, si užili především ti nejmenší

Jazyková vybavenost a dobrá znalost právě angličtiny je podle sociálních demokratů v dnešní době naprostou nutností. Proto navrhují, aby se jí děti povinně učily už od posledního ročníku mateřské školy a zároveň, aby výuka navazovala v první třídě na základní škole. Nyní je totiž výuka jazyka zakomponovaná až do třetí třídy. Záměru však prý brání nedostatek kvalitních lektorů.

TOP 09 má však jiný názor. "Mám 20 let praxi a vím, že pro výuku jazyků je rozhodující období puberty.  Nejdřív musí děti dobře rozumět jazyku mateřskému slovem i písmem a pak se teprve mohou učit jinou řeč,“ tvrdí stínová ministryně školství za TOP 09 Anna Putnová. iDnes.cz informuje, že TOP 09 má tento návrh za populistický. Ví se totiž prý, že tlak na výuku od velmi nízkého věku vyvíjejí rodiče.

Čím dříve, tím lépe

TOP 09 ústy Putnové podporuje mimo jiné iniciativu Středoškolské unie, která chce zrušit dabing a učit tak lidi cizí jazyk nenásilně. Česká televize prý zrušení dabingu příliš nakloněna není a s Ministerstvem školství bude unie teprve jednat. Marcel Chládek z ČSSD, jenž má jako odborník na školství šanci po volbách usednout v čele resortu o tom říká, že je to jen jedna z možností.  "V nějaké formě by mohla fungovat, třeba večer na dětských kanálech," říká k tomu.

Server iDnes.cz uvádí, že specialisté na učení jazyků se shodují, že je dobré s výukou začít skutečně v útlém věku. Čím dříve začneme děti cizí řeč učit, tím lépe, tvrdí odborníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…