ČSSD musí platit stamiliony. Podle Paroubka za to může Miloš Zeman, podepsal prý neuvěřitelnou smlouvu

02.04.2016 7:29

Udělají všechno pro to, abych nic nedostal, myslí si advokát Zdeněk Altner, kterému má podle pravomocného rozhodnutí soudu vyplatit ČSSD téměř 340 milionů korun. Altner to uvedl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes. Expředseda sociální demokracie Jiří Paroubek dává vinu za situaci, v níž se po soudním verdiktu strana nachází, prezidentovi a rovněž bývalému šéfovi ČSSD Miloši Zemanovi. „Ta smlouva byla obrovská chyba. Vyplývá z jeho (Zemanovy) naprosté neznalosti reálií běžného života,“ uvedl Paroubek rovněž v rozhovoru pro MF Dnes.

ČSSD musí platit stamiliony. Podle Paroubka za to může Miloš Zeman, podepsal prý neuvěřitelnou smlouvu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Altner také uvedl, že po celou dobu sporu za ČSSD nesl několikamilionové náklady na soudní spor.

Na otázku „Jak vám rozsudek změní život?“ pak konstatoval: „Provalilo se moje utajené kriminalizování. Jak mi změní život hysterie těch, kdo moji perzekuci koordinují, nevím. Nepochybuji o tom, že udělají vše pro to, abych se k penězům dostal jen zčásti, nebo vůbec.“

ČSSD nepoloží odměna advokáta, ale pohrdání závazky ze smlouvy

Altner bude stát koncem dubna před Obvodním soudem pro Prahu 10, kde je obžalován v jiné kauze. „Bojíte se, že si vysouzené miliony odnesete do vězení, kam by vás mohl poslat nyní soud?“ zajímalo redakci. „Dosud žádné peníze nemám a uvidíme, zda budu mít. Člověk, který se rozhodne neprodat svoji lidskou důstojnost za žádnou cenu, musí ve státě utajené totality počítat i s tím nejhorším,“ připustil možnost svého odsouzení.

Na otázku, jak by se cítil, kdyby částka, kterou mu teď bude muset strana zaplatit, ji měla finančně položit, pak odpověděl: „Nepoloží ji odměna advokáta, ale pohrdání závazky ze smlouvy v přesvědčení, že když má moc, tak pro ni právo neplatí. Zkuste 16 let neplatit bance.“

Zeman dnes schovává hlavu do písku

Paroubek pak listu jasně řekl, že Zeman nese na potížích s Altnerem hlavní vinu. „Já myslím, že prvotně tehdejší předseda Zeman, který tu smlouvu neměl nikdy podepsat a dnes schovává hlavu do písku jako pštros. Myslím, že by se měl sociální demokracii omluvit,“ uvedl Paroubek s tím, že uzavření zmíněné smlouvy „byla obrovská chyba“. „Vyplývá z jeho (Zemanovy) naprosté neznalosti reálií běžného života. On jako šéf musí samozřejmě spoléhat na to, že mu právník smlouvu připraví, ale smlouvu takového významu, jako byla ta s panem Altnerem, si musí šéf sám přečíst, než ji podepíše,“ řekl Paroubek.

Je to útok na politickou stranu

Upozornil také, že jakmile přijde rozsudek, může mít sociální demokracie do tří dnů obstavené účty. Důsledkem může být, že jedna politická strana bude vyřazena ze hry. Podle něj jde v celé kauze právě o tohle. „Je to útok na největší politickou stranu, který má likvidační ráz. Buď soudce nemá všech pět pohromadě, nebo má výborné krytí. Nic jiného mě nenapadá,“ uvedl.

Sám v celé věci spravedlnost nevidí. „Jestli stát nedokázal zajistit rychlý rozsudek – a na ten čekal jak pan Altner, tak sociální demokracie – a pak tentýž stát sečte úroky ve výši několika set milionů korun, měla by je zaplatit soudní soustava, respektive ministerstvo spravedlnosti. A ne sociální demokracie,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…