Cameron vypsal referendum a to byla chyba, uvedl Sobotka

29.06.2016 19:29

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky udělal premiér Velké Británie David Cameron chybu, když vypsal referendum o setrvání země v Evropské unii. Sobotka uvedl, že jde o názor většiny zástupců zemí EU. Po skončení dnešního jednání šéfů hlav a států 27 zemí Unie to řekl v Bruselu ČTK.

Cameron vypsal referendum a to byla chyba, uvedl Sobotka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Cameronovy důvody pro vyhlášení referenda jsou podle jeho názoru nesouměřitelné s důsledky hlasování. Jak Sobotka uvedl, Cameron chtěl mít klid ve své straně a vyhrát volby.

Jednání Evropské rady, které se dnes uskutečnilo, se prý v žádném případě neřídilo spekulacemi, že k odchodu Británie z Unie nakonec vůbec nemusí dojít a situace se může vyvinout zcela jinak. „My vycházíme z toho, že referendum bude realizováno i v podobě oznámení ze strany nadcházející britské vlády,“ uvedl Sobotka. Zároveň je podle jeho názoru nutné respektovat to, že rozhodnutí neučiní Cameron, který rezignoval, ale příští britský premiér. O něm se bude rozhodovat na začátku září. „Závěr Evropské rady jasně vyzývá Brity, aby poté sdělili, jak vlastně chtějí dál postupovat,“ dodal český premiér. Již nyní je jasné, že vyjednávání mezi EU a Británií budou dlouhá a komplikovaná.

Sobotka zároveň také médiím sdělil, že na jednání převažovaly klid a racionální přístup. „Emočně jsme se s tím všichni vyrovnali už v těch prvních dnech, kdy jsme se dozvěděli výsledky referenda,“ uvedl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …