Část poslanců chce uzákonit podmínky pro zahraniční kazatele

29.10.2016 12:30

Zahraniční duchovní a kazatelé by měli před veřejnými vystoupeními v Česku podstoupit školení o českém právním a kulturním prostředí na Ministerstvu kultury. Následně by podepisovali čestné prohlášení, že české normy nebudou porušovat. Předpokládá to církevní novela, kterou předložila skupina poslanců z platformy pro zachování evropské kultury v čele s jejím iniciátorem Zdeňkem Soukupem (ANO).

Část poslanců chce uzákonit podmínky pro zahraniční kazatele
Foto: red, jp
Popisek: Zdeněk Soukup (ANO)

Úprava, kterou před dalším projednáváním v Parlamentu posoudí vláda, má podle důvodové zprávy zabránit zejména radikalizaci evropských islámských obcí. „Některé státy, jako například Dánsko anebo Rakousko, přijímají legislativní opatření k účinnější státní kontrole radikálních kazatelů. Doporučujeme proto podobné řešení i pro Českou republiku,“ píšou autoři předlohy. Novela by podle nich vyřešila taky „zatím nekontrolovatelný příliv peněz z bohatých muslimských zemí do islámských obcí v Evropě“.

Církvi, která by umožnila veřejnou činnost duchovnímu nebo kazateli z ciziny, aniž by podepsal čestné prohlášení, by podle předlohy hrozilo zrušení registrace. Ministerstvo kultury by muselo zahájit správní řízení k jejímu odnětí.

Povinnost absolvovat poučení na ministerstvu by se nevztahovala na zahraniční duchovní a kazatele církví a náboženských společností, kterým úřady udělily takzvaná zvláštní práva. Církve o ně mohou požádat po splnění zákonných podmínek, k nímž patří nejméně desetiletá registrace, pravidelné zveřejňování výročních zpráv o činnosti a bezúhonnost.

Poslanecká novela by odňala Ministerstvu kultury i vládě pravomoc přiznat na výjimku zvláštní práva i církvím, které sice zákonné podmínky nesplňují, avšak reprezentují významné světové náboženství s dlouhou historickou tradicí a jsou v Česku registrovány. Zvláštní práva znamenají právo zřizovat církevní školy, vyučovat náboženství na státních školách nebo konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky. Církev s těmito právy může pověřit své duchovní duchovenskou službou v armádě nebo ve věznicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…