Centrum pro boj s terorismem do každé země, na každé ministerstvo. Michal Horáček podpořil boj s dezinformacemi, sám by ještě hodně přidal

04.01.2017 9:32

Prezidentský kandidát Michal Horáček si je jist, že prezidentské volby 2018, stejně jako ty sněmovní letos na podzim, ovlivní „nejrůznější weby s nejasnou vlastnickou i redakční strukturou“. Jeho to však prý rozhodně nerozhodí. Nesčetné útoky na svou osobu totiž prý zažívá už teď.

Centrum pro boj s terorismem do každé země, na každé ministerstvo. Michal Horáček podpořil boj s dezinformacemi, sám by ještě hodně přidal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

Přesto podporuje vznik Centra pro boj s dezinformacemi na ministerstvu vnitra. A dokonce by šel ještě dále a založil Centrum pro boj s terorismem, pod které by boj s dezinformacemi spadal. „Takové centrum musí vzniknout v každé zemi Severoatlantické aliance a Evropské unie,“ plánuje prezidentský kandidát v rozhovoru pro magazín Dotyk. A specializované týmy by neměly být jen na ministerstvu vnitra, ale i na dalších ministerstvech, včetně třeba ministerstva práce a sociálních věcí.

„Většina lidí si totiž pod slovem válka představí tanky a vojáky v uniformách, ale takhle jednoduché už to dávno není. Žijeme v době hybridních konfliktů, kdy se kromě konvenčních zbraní válčí také dezinformacemi, hackerskými útoky a dalšími prostředky,“ vysvětluje prezidentský kandidát. Projevy takové hybridní války podle něj sledujeme už i u nás, takže je logické, že se jim musíme bránit.

Zmínil například dezinformační weby, u kterých je podle Horáčka velkou otázkou, zda se vůbec dají nazývat médii. „Jsou to zkrátka nějaké weby, které šíří po internetu informace s různým stupněm nesmyslnosti,“ myslí si někdejší redaktor Mladého světa.

Nepochybuje, že i on se stane terčem útoků těchto webů-zbraní. Děje se tak prý již teď. „Bránit se proti tomu mohu jen naprostou transparentností. Na svém webu jsem o sobě zveřejnil všechno, co bylo možné. Takže když se o mně objeví nějaká pomluva, může si kdokoli s připojením k internetu ověřit, jestli se zakládá na pravdě,“ doporučuje.

Boj s dezinformacemi má podle něj mít podobu soustavného vyvracení lživých tvrzení. Kromě toho je třeba systematicky zvyšovat mediální gramotnost celé společnosti a posilovat kritické myšlení. Začít se musí na školách.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

„Dávno neplatí, že co je psáno, to je dáno. Je potřeba, aby si lidé začali všímat, jestli je článek nějak smysluplně zdrojovaný, jestli se pod něj někdo podepsal a jestli je třeba na webu, u kterého lze určit majitele, vydavatele a další relevantní osoby,“ vysvětluje Horáček. Ten věří, že v sebevědomé a vzdělané společnosti nemá dezinformace žádnou šanci.

„A strašení cenzurou je naprosto mimo realitu. Nikdo nechce vypínat internet, začerňovat články v novinách nebo něco podobného,“ dodává. Upozorňování na nesmysly podle něj není žádná cenzura. „Činnost diskutovaného týmu si představuji tak, že se vedle nesmyslného textu postaví soubor faktických a ověřitelných argumentů, které poukážou na to, proč je původní text nesmyslný,“ představil prezidentský kandidát svou vizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …