Česká ekonomika překvapila všechny. Roste ještě více, než se čekalo

15.05.2015 10:53

České ekonomice se daří. V prvním čtvrtletí oproti původním předpokladům meziročně zrychlila růst na 3,9 procenta. Česko se tak stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou EU. Informuje o tom server E15.

Česká ekonomika překvapila všechny. Roste ještě více, než se čekalo
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Posluchači a trolejbusy

„Klíčový význam pro příznivý vývoj české ekonomiky měl pokračující růst téměř všech odvětví zpracovatelského průmyslu, zejména výroby dopravních prostředků, strojů a zařízení,“ stojí ve správě Českého statistického úřadu, ze které pochází předběžný odhad hrubého domácího produktu. Mezičtvrtletně HDP stoupl o 2,8 procenta. Analytici přitom dle E15 předpokládali, že ekonomika za první čtvrtletí poroste meziročně o dvě procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,8 procenta.

Podle analytika Pavla Sobíška z UniCredit Bank se Česko stalo nejrychleji rostoucí ekonomikou EU v mezikvartálním srovnání, přičemž v meziročním srovnání mu patří druhá příčka za Rumunskem.

„Mezičtvrtletní růst překonal růst, který se čekal za celý rok. Překvapením je, že jsme v růstu překonali i své sousedy, kterým spíš dýcháme na záda,“ uvedla k tomu Helena Horská, šéfka ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…