Česko by se po brexitu mohlo stát branou japonských firem do EU

22.08.2017 6:45

V souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie se otevírá pro Česko možnost, aby bylo pro japonské firmy cestou k průniku na společný unijní trh. Mezi perspektivní obory pro spolupráci českých a japonských firem patří tradičně automobilový průmysl, ale také obranný, letecký, IT či sklářský průmysl.

Česko by se po brexitu mohlo stát branou japonských firem do EU
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

Ve zprávě o jednání ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) s jeho japonským protějškem Hirošige Sekem to ČTK sdělilo ministerstvo. „V souvislosti s brexitem, kdy v minulosti řada japonských investic mířila do Velké Británie, je zde příležitost pro ČR, aby se stala ještě významnější branou, pokud jde o vstup japonských podnikatelů a firem na společný trh Evropské unie,“ uvedlo ministerstvo. Vedle zmíněných oborů mají podle ministerstva šanci také čeští potravináři, protože Japonsko je největším dovozcem potravin, a také výrobci ve zdravotnictví vzhledem ke stárnoucí japonské populaci.

Japonsko představuje pro ČR jednoho z nejdůležitějších asijských obchodních partnerů. „V České republice působí více než 250 japonských společností, které vytvořily nová pracovní místa v řádech desítek tisíc. Japonsko je v současnosti v ČR na druhém místě za Německem, pokud jde o úroveň zahraničních investic s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl Havlíček. Z pohledu budoucí spolupráce jsou podle něj nejdůležitějšími oblastmi energetika, průmysl 4.0, tedy výroba úzce propojená s digitalizací a následnou automatizací, a také výzkum a vývoj.

Významného partnera představuje Japonsko pro ČR v plánech na novou jadernou výstavbu

Z iniciativy průmysl 4.0 je podle ministerstva pro obě země důležitá zejména oblast internetu věcí (IoT), robotizace a digitalizace. Japonská delegace proto dnes navštívila Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky při Českém vysokém učení technickém v Praze. Institut podporuje převod know-how do firemní praxe, spolupracuje například se společnostmi Rockwell Automation, Eaton, Siemens, Škoda Auto, Honeywell či Airbus.

Významného partnera představuje Japonsko pro ČR v plánech na novou jadernou výstavbu. „Centrum výzkumu Řež spolupracuje při vývoji technologie solných reaktorů, kdy dochází k výměně vědeckých informací, vzájemného poskytování výzkumných dat, vzájemným pracovním návštěvám expertů z oblasti jaderné fyziky a technologie reaktorů MSR včetně technologie využití thoriového paliva v tomto reaktorovém systému,“ uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Partnerem na japonské straně je i Tokijská univerzita.

Obchodní bilance ČR s Japonskem je dlouhodobě pasivní, ovšem za posledních šest let se export více než dvojnásobil z deseti miliard korun v roce 2010 na loňských 22,7 miliardy. Letos od ledna do června činil obrat zahraničního obchodu s Japonskem přibližně 41,1 miliardy Kč a Japonsko tak patří mezi nejvýznamnější asijské obchodní partnery ČR.

Návštěva japonského ministra Seka v Česku se uskutečnila necelé dva měsíce po oficiální návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v Japonsku. Předsedu vlády při ní spolu s českými podnikateli doprovázel i Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…