Česko se chce aktivně podílet na spolupráci EU v obraně, ohlásil Sobotka

22.06.2017 16:47

Česko se chce aktivně podílet na vznikající posílené spolupráci zemí EU v obraně, řekl dnes novinářům při příchodu na unijní summit český premiér Bohuslav Sobotka. Summit by měl dnes dát zelenou tomu, aby země, které mají o tuto záležitost zájem, mohly v obranné oblasti začít aktivněji spolupracovat.

Česko se chce aktivně podílet na spolupráci EU v obraně, ohlásil Sobotka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

V rámci systému označovaného jako trvalá strukturovaná spolupráce (PESCO) by měl summit dnes odpoledne země vyzvat, aby za tři měsíce předložily konkrétní návrhy, k nimž by se mohly další unijní země přidat.

„Jsme připraveni se na těch projektech zúčastnit. Bude záležet na tom, jak budou v příštích měsících přesně definovány podmínky a jaké konkrétní projetky tam budou realizovány,“ prohlásil Sobotka při příchodu na summit. Návrh závěrů summitu, který má ČTK k dispozici, zmiňuje, že strukturovaná spolupráce členských zemí EU v obraně by měla být „inkluzivní a ambiciózní“. Česko také podporuje vznik Evropského obranného fondu EDF, který by měl země EU podpořit v jejich snaze o modernizaci armád a při rozvoji obranného průmyslu.

Obrana a bezpečnost jsou prvním klíčovým tématem dnes začínajícího summitu EU. V oblasti vnitřní bezpečnosti se budou šéfové států a vlád věnovat otázkám, jako jsou boj s radikalizací na internetu, koordinace práce proti násilnému extremismu, snaha zamezit financování teroristických aktivit a podobně.

Sobotka dnes zdůraznil, že Česko jednoznačně podporuje opatření, jako je vznik systému registrace těch, kdo do EU vstupují a vystupují, či systému, který zajišťuje registraci lidí ze zemí s bezvízovým stykem, tak aby se snížilo bezpečnostní riziko.

Sobotka dnes v souvislosti s migrací odmítl slova nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který v médiích kritizoval země z východu a středu EU za jejich „cynický přístup“, když čerpají evropské peníze, ale odmítají se podílet na solidárních projektech. „Evropa není supermarket. Evropa je společným osudem. A oslabuje, když jsou její principy odmítány,“ uvedl Macron podle britského listu The Guardian.

„My nesouhlasíme s těmi návrhy, které se týkají přerozdělování uprchlíků, povinných kvót. Vidíme tam velká rizika,“ zopakoval dnes Sobotka. Je rád, že by se měl v pátek ráno s Macronem sejít společně s premiéry dalších zemí Visegrádské skupiny. „Chci zdůraznit argumenty, které máme z hlediska migrační krize,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…