Česko se pokusí získat část peněz z privatizace MUS

01.06.2014 6:40

Švýcarský soud loni potrestal několik manažerů Mostecké uhelné za podvody vězením. Českému státu žádnou satisfakci nepřiznal, přestože mu vznikla škoda ve výši 97 milionů korun. Ministerstvo financí teď přišlo s novým plánem, jak získat aspoň část peněz zpět.

Česko se pokusí získat část peněz z privatizace MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zámek Jezeří na okraji uhelné pánve

Česko má plán, jak získat aspoň část z peněz z privatizace MUS. Peníze jsou momentálně zablokované ve Švýcarsku, celkem jde o 14 miliard korun. Advokáti Ministerstva financí tam chystají sérii civilních žalob. Uvedla to Česká televize. Švýcarský soud loni potrestal několik manažerů MUS za podvody několika lety vězení, českému státu ale žádnou satisfakci nepřiznal.

Ministerstvo se chce opřít právě o loňský rozsudek švýcarského soudu. „V tom rozsudku je konstatováno, že Česká republika je poškozena. To nám otevírá cestu k dalším věcem," řekl televizi ředitel legislativního odboru ministerstva Robert Pelikán. „Pokud půjde všechno dobře, je to běh na dva roky," dodal. Konkrétní kroky dalšího postupu ministerstvo tají.

V případě ČR šlo škody jen odhadnout

Švýcarští vyšetřovatelé zadrželi na švýcarských kontech exmanažerů MUS v přepočtu asi 13,3 miliardy korun (podle některých zdrojů přes 600 milionů švýcarských franků). Soud přitom loni koncem listopadu rozhodl, že nepravomocně odsouzení Jiří Diviš, Antonín Koláček, Marek Čmejla, Petr Kraus a Oldřich Klimecký a zesnulý Luboš Měkota mají švýcarskému státu zaplatit asi 720 milionů švýcarských franků odškodného.

Předseda tribunálu Jean-Luc Bacher tehdy řekl, že soud při vynesení prvního verdiktu v říjnu spočítal škodu ČR na 97 milionů švýcarských franků, zatímco obžaloba ji stanovila na 149 milionů. V případě ČR šlo škody jen odhadnout, dodal soudce. Česká republika může náhradu své škody uplatnit občanskoprávní cestou, dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…