Český ekonom varuje Rusko: Hospodářství vám slábne, a teď jste si zavařili ještě víc

12.08.2014 11:55

Celkový výsledek ruské ekonomiky v letošním roce může být nejhorší od krizového roku 2009, uvádí ekonom ČSOB Jan Bureš. Upozornil na to, že růst HDP ve druhém kvartálu v Rusku zpomalil na 0,8 %. „Ve třetím kvartále hrozí zesláblé ruské ekonomice záporný růst a za celý rok 2014 kladná nula - tedy nejhorší výsledek od krizového roku 2009,“ varuje.

Český ekonom varuje Rusko: Hospodářství vám slábne, a teď jste si zavařili ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Na ruskou ekonomiku podle Bureše dopadají sankce prostřednictvím tří základních kanálů.

Kvůli slabému rublu a zákazu dovozu určitého zboží, především potravin, roste v Rusku inflace, a to brzdí nákupy spotřebitelů. „Byly to přitom právě útraty rychle se zadlužujících domácností, které poháněly ruskou ekonomiku v roce 2013,“ poznamenává ekonom.

Investice v Rusku klesají, a dál klesat budou

Druhým kanálem, kterým dopadají sankce na ruskou ekonomiku, je horší přístup k penězům jak v případě ruských domácností, tak i ruských podniků. „Ruská centrální banka navíc bude pravděpodobně dál nucena tlumit inflační tlaky a bránit slabý rubl utahováním měnové politiky - zvyšováním úrokových sazeb,“ vysvětluje Bureš s tím, že ruským podnikům a bankám se také v zásadě uzavřely mezinárodní kapitálové trhy. To vše už má vliv na slabou investiční aktivitu. Investice v Rusku na začátku roku klesaly o 7 % a budou dále klesat.

Zákazy dovozu zboží povedou k růstu cen

Za třetí ruskou ekonomiku svazují především obavy z další eskalace napětí a zavedení nových sankcí. Nejen sankcí ze strany Západu. Podobně škodlivá podle Bureše mohou být pro ruské hospodářství i odvetná opatření ruské administrativy. „Zákaz dovozu řady zboží omezuje konkurenci na ruském trhu, tlačí vzhůru ceny a poškozuje zranitelné ruské spotřebitele,“ dodává Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…