Český rozhlas odmítá sdělit informace, kolik stojí právníci, výzkumy, auta. Mlčí už téměř měsíc

13.02.2017 17:27

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral jezdí super luxusním autem, za právní služby platí velké peníze, má bezpočet asistentek a výzkumy si nechává dělat, jak potřebuje. Tak to jsou indicie, které ParlamentníListy.cz získaly přímo od zaměstnanců této veřejnoprávní instituce. I proto jsme se je rozhodli ověřit. Výsledek? Po opakovaných e-mailech a urgencích nic. Ticho.

Český rozhlas odmítá sdělit informace, kolik stojí právníci, výzkumy, auta. Mlčí už téměř měsíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

Je to o veliké trpělivosti. Ačkoli má Český rozhlas řadu zaměstnanců ve svém tiskovém oddělení, ParlamentníListy.cz je ani přesto nepřiměly k jakémukoli výkonu. Pojďme ale postupně. Komunikaci a vnější vztahy má na starost tento tým: Eva Sroka, Jiří Hošna (vedoucí, který dříve pracoval pro Veolii nebo pro Unilever, jenž vyrábí mycí prostředky), Markéta Bouchalová, Michal Bureš, Andrea Filičková, Zuzana Foglarová, Pavel Kachlík, Barbora Kreuzerová, Kateřina Prošková a Lucie Ryss. Další čtyři jsou v oddělení marketingu.

Poté, co jsme získali informace, že tato rozsáhlá státní „firma“ může nehospodárně vynakládat prostředky, jsme se obyčejně zeptali. To jsme ovšem nečekali, jaké peripetie s nejasným výsledkem se dočkáme. Nejprve otázky, na které jsme chtěli znát odpověď:

  • Byly za poslední dva roky uděleny komukoli z managementu nějaké odměny? Pokud ano, můžete uvést, jak veliké?
  • Jaké jsou náklady na externí služby právníků?
  • Jaké jsou náklady na vozový park ČRo včetně regionálních studií?
  • Platíte za jakékoli výstupy agenturám pro výzkum veřejného mínění?

A nyní proces, jakým s námi zaměstnanci ČRo komunikovali. 19. ledna odešel dotaz na Evu Sroka, která zastává vedoucí pozici. Odpověď nepřišla žádná, náš e-mail zřejmě přehlédla. Proto jsme jej zopakovali 27. ledna. To už Eva Sroka odpověděla s tím, že „dotazy jsem predala Jirkovi Hosnovi, ktery slibil, ze odpovedi zasle“. Jirka Hošna (ředitel oddělení) ovšem nezaslal nic. Na začátku února (2. 2.) jsme znovu napsali e-mail, tentokrát oběma zmíněným, tedy Evě Sroka a Jiřímu Hošnovi. Odpověď? Znovu žádná. Nevzdali jsme to. Dne 8. 2. opět dotaz – Hošna, Sroka. Opět nic. A to ani v pondělí 13. února.

Jak je možné, že generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral, mimochodem bývalý asistent senátorky ODS Libuše Benešové, odmítá prostřednictvím svých podřízených komunikovat? Jak je možné, že veřejnoprávní instituce blokuje fakta o nákladech na právní a další služby?

Nevíme. Nikdo nebyl schopen během téměř jednoho měsíce odpovědět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…