Čeští vědci se opět bouří. A žádají o zásah premiéra Sobotku

24.04.2014 18:25

Vědecké kruhy už několik týdnů kritizují Grantovou agenturu. Podle šéfa Akademie věd Jiřího Drahoše se předsednictvo agentury dlouhodobě laxně staví k řešení problémů a rezignovalo na hledání systémových řešení. Řekl to na zasedání Akademického sněmu AV ČR.

Čeští vědci se opět bouří. A žádají o zásah premiéra Sobotku
Foto: AV ČR
Popisek: Budova AV ČR

Odvolání předsednictva požaduje část vědecké obce, ve čtvrtek je podpořila také senátorka ČSSD Eva Syková. Řešit situaci v agentuře požaduje po vládě i Akademický sněm ČR. Důvěryhodnost agentury nelze obnovit bez personálních změn v jejím předsednictvu, usneslo se ve čtvrtek více než sto přítomných členů sněmu.

Grantová agentura prý vyvolává zmatky

Grantová agentura rozděluje vědcům peníze na základní výzkum. Vědci kritizují sporné rozhodnutí nefinancovat dva vědecké projekty. Experti doporučili financovat čtyři projekty, předsednictvo vedené Petrem Matějů však dva z nich vyřadilo. Vědcům se nelíbí ani nová pravidla pro opakované podávání grantových žádostí a pro juniorské granty.

„Jsem nucen konstatovat, že v posledních několika letech zdaleka nejde o ojedinělý případ profesního a manažerského pochybení předsednictva Grantové agentury," řekl Drahoš. Laxní přístup k nahromaděným problémům a rezignace na hledání systémových řešení vede podle Drahoše opakovaně ke zmatkům. To podle něj zpochybňuje korektnost a transparentnost veřejné soutěže.

Petice premiérovi

Podle Sykové, která stojí v čele Ústavu experimentální medicíny, nesmí předsednictvo Grantové agentury zasahovat do pořadí projektů, které stanoví odborné komise. „Bohužel současné předsednictvo GA ČR již nemůže zjednat nápravu a jeho odvolání je legitimním požadavkem akademické obce," řekla v projevu Syková. S nedávnými kroky GA ČR nesouhlasila ani Akademická rada AV ČR, ani vedení Univerzity Karlovy.

Sdružení mladých vědců Věda žije! organizuje petici, v níž vyzývá vládní vědeckou radu RVVI a kabinet Bohuslava Sobotky, aby předsednictvo GA ČR odvolaly. Za první týden petici podle webových stránek podpořilo více než pět stovek vědců, pedagogů a studentů. Petici chce fórum předat vicepremiérovi pro výzkum Pavlu Bělobrádkovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…