Chcete nás zničit a mít z nás žebráky, vzkázal Putin Američanům. A má to dohru

05.05.2015 20:02

Na serveru deníku Washington Post najdeme komentář, v němž se praví, že se Spojené státy snažily pomoci Rusku po rozpadu Sovětského svazu. Je prý proto zvláštní, že ruský prezident Vladimir Putin stále častěji Západ napadá. Dalo by se to prý přejít jako vystoupení pro domácí publikum, ale některé věci asi přejít nelze. Rusové musejí vědět, že USA i EU Rusku pomáhaly a rozhodně si nepřejí Rusko pohřbít.

Chcete nás zničit a mít z nás žebráky, vzkázal Putin Američanům. A má to dohru
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno konstatoval, že Západ má rád Rusko jen v okamžiku, kdy je na kolenou a míří na Západ s nastaveným kloboukem jako žebrák. Když se ale opět pozvedne a začne důrazněji formulovat své zájmy, Západu se to nelíbí. V projevu před zaměstnanci Federální služby bezpečnosti, která se zrodila přeměnou sovětské KGB, řekl, že se Západ bude snažit destabilizovat vnitropolitickou situaci v Ruské federaci.

A tato slova už Washington Post v redakčním komentáři nechce nechat bez komentáře. „Poznámky pana Putina odrážejí hlubokou paranoiu. Bylo by snadné odmítnout tento druh rétoriky jako cvičení určené pro domácí publikum, kterým se snaží získat podporu pro své válečné dobrodružství na Ukrajině. Může to být pravda. Ale tvrzení Putina, že se Západ snaží Rusko rozložit, je svéhlavá lež,“ píše Washington Post.

Celý text najdete zde

Skutečnost je prý poněkud jiná, jak Spojené státy, tak Evropa se snažily Rusku pomoci po rozpadu Sovětského svazu, neboť bylo zdevastované. Rozhodně prý nešlo o pokus Rusko ovládnout, ale spíše mu předložit osvědčené nástroje tržního kapitalismu a demokracie k vlastnímu pozvednutí.

Washington Post vyjadřuje pochopení pro určitou frustraci, kterou mohli Rusové cítit po rozpadu SSSR. Stejně tak chápe rozčarování z toho, že se v Rusku začalo dařit především oligarchům, ale to nic nemění na tom, že pomoc poskytnutá Ruské federaci byla skutečně velkorysá. Ze spolupráce se Západem by mohli mít Rusové prospěch i nyní, navzdory hysterickým slovům svého prezidenta Putina. Nakonec Washington Post poslal vzkaz všem Rusům: „Spojené státy si vás nepřejí pohřbít.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…