Chystá se národní strategie pro zlepšení zdraví

23.07.2014 22:02

Češi žijí déle, ale závažných nemocí přibývá, což zvyšuje náklady zdravotního i sociálního systému. Zlepšení zdraví Čechů má pomoci řešit Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí, kterou dnes na tiskové konferenci představil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Chystá se národní strategie pro zlepšení zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svatopluk Němeček

Národní strategie má 16 hlavních témat, jako dostatečná pohybová aktivita, správná výživa, duševní zdraví, zvládání infekčních onemocnění, vakcinační a screeningové programy, zlepšení dostupnosti a kvality péče, včetně následné a dlouhodobé či elektronizaci zdravotnictví.

"Kvalita zdravotní péče prodloužila život mužů o 7,5 roku a žen o 5,5 roku, teď se musíme soustředit na prodloužení života prožitého ve zdraví," řekl ministr. Dodal, že žádná ekonomika nemůže dlouhodobě dovolit hradit dopady nezdravého životního stylu. Prevence a podpora programu Zdraví 2020 je proto pro něj klíčovou prioritou. "Nejdůležitější je, aby si lidé uvědomili, že své zdraví nejvíc ovlivní lepší životosprávou a zdravým životním stylem," uvedl.

Nárůst cukrovky i HIV

Kila navíc má přes 57 procent dospělých Čechů, i proto narůstá cukrovka, v roce 2025 ji bude v Česku mít milion lidí. Případů rakoviny je ročně o šest procent víc. Češi se málo hýbou, moc kouří, pijí alkohol a solí. Problémem je i rychlý nárůst infekce HIV.

O kvalitě života nejvíc vypovídá jeho délka prožitá ve zdraví. Ačkoli se naděje dožití mezi roky 1962 a 2010 u mužů v ČR prodloužila ze 67 na 74,6 roku, doba ve zdraví se zkrátila o půl roku na 62,2 roku. U žen se naděje na dožití prodloužila z 72,9 na 77,8 roku, doba ve zdraví stoupla o 1,3 na 64,6 roku. Ve Švédsku se ve stejném období prodloužila doba ve zdraví o devět let, lidé tam prožijí ve zdraví 71 let, o devět roků víc než v ČR.

ČR v žebříčku obéznosti čtvrté v Evropě

Největším problémem v ČR jsou podle ministra nadváha a obezita, trápí také stále víc dětí, hlavně chlapce. V Evropě zaujímá Česko po Británii, Maltě a Maďarsku v počtu obézních přední místo. Obezita zvyšuje riziko vysokého tlaku šestkrát a cukrovky sedmkrát. Nemoci spojené s obezitou patří k nejčastějším příčinám úmrtí, kterým lze předejít.

Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard korun. Pokud by se podařilo o pět procent snížit výskyt civilizačních onemocnění, ušetřilo by ročně deset miliard korun a celá ekonomika dalších deset miliard, řekl ministr.

Národní strategii zdraví v lednu schválila vláda. V březnu Poslanecká sněmovna vyzvala vládu, aby strategii zohlednila při schvalování státního rozpočtu. Do konce příštího roku musejí být vypracovány a schváleny akční plány, jinak nemůže české zdravotnictví čerpat prostředky z evropských fondů, upozornil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…