Čím více odpálených raket, tím více peněz? V USA mají silné podezření ohledně Trumpa

13.04.2017 17:37

Je možné, že prezident Spojených států Donald Trump osobně profituje na válečných konfliktech, které eskaluje v Iráku, Sýrii, Jemenu a Somálsku? Více v rozhovoru pro server Democracy Now expert William Hartung.

Čím více odpálených raket, tím více peněz? V USA mají silné podezření ohledně Trumpa
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Nedávno vyplavala na povrch informace o tom, že Donald Trump investoval vlastní finanční prostředky do akcií zbrojařské společnosti Raytheon, která vyrábí rakety Tomahawk, jež byly použity při nedávném americkém náletu na syrskou vojenskou základnu.

Po raketovém útoku v Sýrii hodnota akcií společnosti Raytheon na krátkou dobu “raketově” vzrostla. Obecně akcie firem zabývajících se vývojem obranných systémů a jiných zbraní, jako Boeing nebo General Dynamics, po zvolení Donalda Trumpa do pozice prezidenta Spojených států zvýšily svou hodnotu.

O možném konfliktu zájmů hovořil tým novinářů z “nezávislého globálního zpravodajského portálu” Democracy Now! s ředitelem zbraňového a bezpečnostního projektu při Centru pro mezinárodní politiku Williamem Hartungem.

V pátek vzrostla hodnota akcií společnosti Raytheon poté, co americké letectvo pro svůj vzdušný útok na syrskou vojenskou základnu použilo 59 raket Tomahawk, které od firmy Raytheon zakoupilo za 1,4 milionů dolarů za kus. Tento fakt přilákal pozornost veřejnosti z toho důvodu, že mezi akcionáře společnosti patří i prezident Trump.

“Pokud vím, tak Trump může pořád ještě vlastit nějaké akcie společnosti Raytheon, to alespoň vyplývá z jeho daňového přiznání. Samozřejmě jako s čímkoli jiným týkajícím se Trumpa, celé je to zahaleno do jakési mlhy, jelikož Trump ve svém daňovém přiznání zdaleka vše neuvádí,” zmínil v rozhovoru Hartung.

“Pravdou je, že téměř cokoli Trump udělá, tak může nějakým způsobem finančně obohatit jeho, jeho rodinu, či jeho nejbližší kruh. Jediný způsob, jak takové manipulaci zabránit, je donutit Trumpa, aby veškeré své zisky přiznával. Je to samozřejmě pobuřující, že máme člověka v čele armády, který profituje z vojenského konfliktu,” dodal expert.

William Hartung napsal nedávno knihu s názvem “Mohla by být válka s Íránem na agendě Washingtonu?”, ve které argumentuje, že válka s Íránem se nedá vyloučit.

“Říká se, že Mattis a McFarland jsou ti dospěláci, lidé z vojenského prostředí, kteří si moc dobře uvědomují důsledky války. Zároveň jsou to ovšem jedni z nejagresivnějších generálů naší generace. Mattis chtěl zaútočit na Írán během války v Iráku,” uvedl Hartung.

“Tito lidé již zatlačili na Jemen, kde máme více jednotek a dochází tam k více nalétům. Zároveň vyzbrojují Saúdskou Arábii, která vraždí tisíce lidí civilním bombardováním. Vnímají to jako nepřímý útok na Írán, který samozřejmě není žádnou hrozbou, ale tito lidé jsou přesvědčení o opaku.”

“Momentálně se snaží odstranit jednoho z hlavních spojenců Íránu v regionu, prezidenta Sýrie Assada. Nyní je otázka, jestli půjdou dále. Írán by přitom mohl vojensky odpovědět, není to zrovna malá země. Válka v Iráku by ve srovnání s vojenským konfliktem s Íránem vypadala jako procházka parkem,” dodal expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…