Čína staví druhou letadlovou loď

31.12.2015 10:00

Čína dnes oficiálně potvrdila, že staví druhou letadlovou loď. Tato zpráva přišla v době, kdy se sousední země čím dál tím víc obávají čínského prosazování územních nároků ve sporných oblastech Jihočínského moře, napsala agentura Reuters.

Čína staví druhou letadlovou loď
Foto: Radim Panenka
Popisek: Pohled na Šanghaj

Už začátkem letošního roku se objevily zprávy, že Čína pracuje na výstavbě druhé letadlové lodi. Nyní tuto informaci potvrdil mluvčí ministerstva obrany Jang Jü-ťün, podle nějž byla loď navržena v Číně a staví se v přístavu Ta-lien.

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila Čína do aktivní služby v září 2012. Toto 300 metrů dlouhé plavidlo vzniklo úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, již Peking koupil v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení. Tehdy šlo o významný milník sílící vojenské kapacity nejlidnatější a hospodářsky stále mocnější země.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…