Církve dostaly další dvě miliardy z restitucí. Už plánují investice

24.12.2014 11:05

Církve dostaly od státu další restituční splátku. Podle informací České televize však myslí na budoucnost a i většinu z nynějších dvou miliard stejně jako loni hodlají ušetřit pro další desetiletí. Potřebují totiž investovat, aby měly prostředky, až nastane úplná odluka státu od církví a budou muset být soběstačné.

Církve dostaly další dvě miliardy z restitucí. Už plánují investice
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Betlémské kapli v Praze se konala bohoslužba Církve československé husitské k výročí upálení mistra Jana Husa

Česká televize uvádí, že pouze část prostředků z další restituční splátky církve vyčlenily na opravu kostelů a vybavení církevních škol.

Nejvíc, přes 1,6 miliardy korun, získala katolická církev. Podobně jako letos, kdy dala skoro půl miliardy do fondu kvalifikovaných investorů, chce většinu peněz ušetřit. "Nejsme ti, kteří by nezodpovědně projídali. Budeme investovat tak, abychom pomáhali v budoucnosti," řekl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Nikdo peníze nehodlá „projídat“

Stejně se k získaným prostředkům, které církve dostávají jako kompenzaci za majetek, který z různých důvodů nelze vrátit, staví čeští pravoslavní. "Jako dobří hospodáři, aby bylo do budoucna, musíme peníze investovat," uvedl jejich kancléř Milan Horvát. Po katolické církvi poslal stát nejvíc peněz husitům, přes sto milionů korun. Evangelíci dostali 78 milionů a pravoslavní skoro 40 milionů. I tyto církve většinu peněz uloží na účtech.

Finance vloží do různých sociálních programů

"Patnáct až pětadvacet procent každé restituční dávky máme přidělit na rozvojové a humanitární aktivity," říká synodní senior Českobratrské církve evangelické Joel Ruml.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …