Člověk v tísni podpořil sankce proti Rusku. Sobotka prý dělá chybu

02.09.2014 12:21

Jednou z českých humanitárních organizací, které pomáhají na válkou zmítané východní Ukrajině, je Člověk v tísni. Dnes tato organizace poslala médiím svou výzvu, která apeluje na českou vládu, aby se připojila ke krokům Evropské unie namířeným proti ruskému vojenskému angažmá na Ukrajině. Tým Člověka v tísni současnou pozici Česka vůči Rusku a EU považuje za chybnou.

Člověk v tísni podpořil sankce proti Rusku. Sobotka prý dělá chybu
Foto: clovekvtisni.cz
Popisek: Člověk v tísni - logo

Hned v úvodu vyjádření společnost zdůrazňuje, že nemívá ve zvyku dělat veřejná prohlášení a také hned zdůvodňuje svůj aktuální krok. „Podobné výzvy vydáváme jen ve výjimečných situacích, ale současnou pozici Česka vůči Rusku a EU považujeme za chybnou a potencionálně nebezpečnou,“ píše se v textu.

„Ukrajinská krize je jedním z mála světových konfliktů, ve kterém může Česká republika reálně něco ovlivnit, změnit. Vzhledem k tomu, že se Rusko významně podílelo na rozpoutání konfliktu a nadále k jeho eskalaci svými aktivitami zásadně přispívá, je třeba udělat maximum pro to, aby tyto ruské intervence skončily,“ stojí dále v prohlášení.

Je nutné, aby ČR, i za cenu nákladů, podpořila EU proti Rusku

„Je proto nutné, aby Česká republika jednoznačně, bez výjimek a i za cenu nákladů, které to s sebou ponese, podpořila kroky Evropské unie namířené proti ruskému vojenskému angažmá na Ukrajině a aktivně se postavila proti porušování mezinárodních smluv a ohrožování územní celistvosti Ukrajiny,“ vyzývá organizace.

Výzva je reakcí na vystoupení premiéra Bohuslava Sobotky. „Není možné, abych dal návrhu Evropské komise blanko šek. Budeme o něm vyjednávat, uplatníme k němu připomínky,“ řekl Sobotka a tvrdil, že neblokuje zostření sankcí. „Není možné jen roztáčet spirálu sankcí, které budou dopadat nejen na Rusko, ale i na Evropskou unii,“ řekl předseda vlády. Na premiérovu stranu se přiklonil lídr ANO a ministr financí Andrej Babiš, podle něhož sankce zatím nebyly účinné.

Člověk v tísni ve své výzvě oslovuje vládu a přimlouvá se za jednotný a tvrdý postup EU. „Věříme, že vláda České republiky najde dost sil, odvahy i politické vůle prosazovat na evropské úrovni principiální řešení,“ píše se v závěru.

Celá výzva organizace Člověk v tísni:

Humanitární krize na Ukrajině se zhoršuje každým dnem. Tým Člověka v tísni pomáhá především na východě země těm nejvíce postiženým civilistům, kteří strádají v důsledku vojenských aktivit všech stran konfliktu. Humanitární pomoc bohužel ale nepřispěje k řešení konfliktu, může jen zmírnit utrpení lidí.

Ukrajinská krize je jedním z mála světových konfliktů, ve kterém může Česká republika reálně něco ovlivnit, změnit. Vzhledem k tomu, že se Rusko významně podílelo na rozpoutání konfliktu a nadále k jeho eskalaci svými aktivitami zásadně přispívá, je třeba udělat maximum pro to, aby tyto ruské intervence skončily.

Je proto nutné, aby Česká republika jednoznačně, bez výjimek a i za cenu nákladů, které to s sebou ponese, podpořila kroky Evropské unie namířené proti ruskému vojenskému angažmá na Ukrajině a aktivně se postavila proti porušování mezinárodních smluv a ohrožování územní celistvosti Ukrajiny.

Věříme, že vláda České republiky najde dost sil, odvahy i politické vůle prosazovat na evropské úrovni principiální řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…