Další bouřlivá demonstrace proti NATO na Slovensku. Toto na ní pronesl expremiér

27.03.2015 9:20

Na Hviezdoslavově náměstí v Bratislavě se včera uskutečnila další demonstrace proti umístění základen NATO na Slovensku. Zúčastnilo se jí několik stovek lidí, včetně bývalého slovenského premiéra Jána Čarnogurského. Ten prý na akci pozval i českého odpůrce Severoatlantické aliance Jiřího Vyvadila, který ale kvůli nabitému programu musel účast odmítnout.

Další bouřlivá demonstrace proti NATO na Slovensku. Toto na ní pronesl expremiér
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Ján Čarnogurský, bývalý slovenský premiér

Jak informovaly ParlamentníListy.cz na bratislavském náměstí se proti umístění základen NATO na Slovensku demonstrovalo již před dvěma týdny. I tehdy se akce účastnil disident a někdejší slovenský premiér Ján Čarnogurský, který patří k nejvýraznějším odpůrcům Severoatlantické aliance na Slovensku.  

Včera Čarnogurský ve svém projevu znovu zopakoval, že vybudování základen Severoatlantické aliance na Slovensku by bylo chybou, neboť by hrozilo vtažení Slovenské republiky do válečného konfliktu. Bývalý slovenský premiér zdůraznil, že odpůrci základen NATO na Slovensku se nebojí kritiků, kteří je označují za lůzu. A že podobné aktivity budou pokračovat do té doby, dokud nebude jasné, že na Slovensku nebudou vybudovány žádné základny NATO.

Další z řečníků – slovenský historik, vysokoškolský učitel Eduard Chmelár prohlásil, že by Slovensko mělo vystoupit z NATO. „Jsou to vykonstruované lži, kterými politici ohlupují národ. Slouží zájmům cizích států, nikoliv zájmům Slovenska,“ hřímal do mikrofonu.

Na akci vystoupil také předseda nacionalistického Slovenského hnutí Obrody Róbert Švec. Ten se ve svém projevu ohradil proti facebookovým aktivistům, kteří se prý odpůrcům základen NATO na Slovensku vysmívají a poukazují na to, že slovenská armáda čítá necelých patnáct tisíc mužů, což by údajně mohlo znamenat pro Slovensko bezpečnostní hrozbu, kdyby vystoupilo ze Severoatlantické aliance. „Těmto facebookovým aktivistům vzkazuji, nechť se zamyslí nad tím, kvůli komu máme armádu necelých patnáct tisíc mužů. Právě kvůli NATO,“ uvedl Švec.

„Jsme Slováci a chceme samostatné Slovensko. Současné mediální prostitutky se nám vysmívají a osočují nás, že jakmile nebudeme v NATO, pozveme sem Putinovy vojáky. A já jim na to odpovídám. Proč uvažujete v mantinelech Západ a Východ. My tu nechceme americké, německé ani ruské základny. My chceme slovenské základny,“ dodal Švec.

Pozvání na akci údajně dostal i český odpůrce Severoatlantické aliance Jiří Vyvadil. Kvůli nabitému programu ale odmítl. Do facebookové skupiny Neprojdou, která sdružuje odpůrce průjezdu amerického vojenského konvoje územím ČR, napsal, že „nemá vrtulník“ a tak „jen slovenským přátelům drží palce“ k bratislavskému protestu proti NATO, na který ho údajně pozval Ján Čarnogurský.

Na demonstraci dle slovenských zpravodajských serverů přišlo několik stovek lidí, včetně komunistů z KSS a členů krajně levicové strany Vzdor. Účastníci prý v rukách drželi transparenty odmítající nejenom Severoatlantickou alianci, ale i prezidenta Andreje Kisku či naopak velebící ruského prezidenta Vladimira Putina. K vidění byly také údajně vlajky Ruské federace, Sovětského svazu či vlajka se známým revolucionářem Che Guevarou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…