Další dramatické noční VIDEO Martina Konvičky a Petra Hampla

28.04.2016 13:11

Předseda hnutí Blok proti islámu Martin Konvička a místopředseda Petr Hampl předstoupili v noci před kamery Hrdého Čecháčka, aby se vyjádřili k aktuální situaci v hnutí. To totiž v pondělí ukončilo spolupráci s politickou stranou Úsvit – Národní koalice. Video je umístěno na serveru YouTube.

Další dramatické noční VIDEO Martina Konvičky a Petra Hampla
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda BPI Martin Konvička

„Když jsme Blok proti islámu zakládali, tak jsme věřili, že to bude sice hnutí politické, ale zároveň také široce rozkročené. Hnutí, které bude odpor proti islámu spíše spojovat než rozdělovat. To se bohužel nestalo, i mou vinou. Uzavřeli jsme smlouvu se stranou Úsvit. Bohužel jsme byli naivní a udělali jsme spoustu chyb,“ přiznal Konvička a řekl své především k místopředsedkyni Janě Volfové. Spolupráci s ní považuje za chybu. V dnešním vydání MF Dnes se například objevila zpráva, v níž je uvedeno, že rozkol v Bloku proti islámu mimo jiné vyvolalo podezření, že na prodeji placek, samolepek, vlajek a triček s přeškrtnutou mešitou vydělává právě firma Volfové, nyní mluvčího iniciativy Davida Štěpána. Volfová kritiku odmítá.

„Co Jana dělala, bylo skutečné kabinetní politikaření, které do dnešní doby nepatří,“ poukázal Konvička. Volfová měla podle něj působit jako politická manažerka a měla komunikovat s Úsvitem. „Stále agresivněji však vytlačovala disidentské hlasy a úkol budovat strukturu Bloku využila k tomu, aby budovala strukturu své podpory. Obklopovala se lidmi, kteří se nechali zmanipulovat jejími sliby,“ podotkl také.

Konvička následně uvedl, že se dostal pod tlak, aby se zbavil místopředsedy Petra Hampla.

„Ta noční schůze byla nepřipravená. Zbývalo však pouhých pár týdnů k tomu, aby se strana zachránila. Blok by totiž přišel o své logo, o svůj název a de facto by se sloučil s Úsvitem. My jsme to viděli, museli jsme jednat, museli jsme jednat hodně rychle,“ dodal k tomu Hampl. Konvička se následně omluvil za neprecedentní postupy.

„Blok je tady pořád a chce držet ty původní principy. Chceme dělat politiku, ale nechceme politikařit,“ vyjádřil se následně Konvička s tím, že migrační krize sice polevuje, ale rozhodně to neznamená, že skončila všechna svinstva. 

„Prioritou a metou samozřejmě nejsou krajské volby, ale parlamentní volby,“ doplnil k další budoucnosti předseda hnutí. Spolupráci s Úsvitem ukončil mimo jiné i proto, že ten chtěl hnutí zneužít k zisku masivní podpory voličské základny Bloku proti islámu, aby sám dosáhl volitelných míst v parlamentu. „Už nyní konáme kroky k zřízení hnutí, které půjde do parlamentních voleb a dá dohromady spoustu hlasů a lidí,“ uzavřel s tím, že on do voleb půjde společně s místopředsedou Hamplem.

Jak však včera informovaly ParlamentníListy.cz, ne všichni konvičkovci názor svého předsedy sdílejí. Jednoznačné vysvětlení budou chtít tuto neděli, kdy zasedá takzvaná akční rada Bloku proti islámu. „Budeme chtít vysvětlení,“ řekl mimo jiné Roman Bakala z plzeňské organizace. Vysvětlení chtějí i zástupci Ústeckého kraje a Kraje Vysočina. Již v úterý poté dorazil na předsednictvo podpisový arch s přibližně dvaceti podpisy významných postav Bloku v Praze. 

Vypovězení smlouvy mezi Blokem proti islámu a Úsvitem tak znamená pozastavení rozjeté kampaně, zřejmě i konec diskusí, které leckde naplnily sály. A samozřejmě problémem mohou být i finance, které do tohoto procesu naléval právě Úsvit. „Tragédií je, že Petr Hampl nechápe, že politické hnutí není firma, a tedy nemůže stát na (jak se sám na Facebooku vyjádřil) 15 placených v uvozovkách profesionálech, což by znamenalo až půl milionu korun z příspěvku, který má strana na provoz! Konkrétně požádal o přímé vyplacení 6 milionů korun! Každá koruna, již na příspěvcích od státu dostaneme, musí skončit v plakátech, letácích, Facebooku, v legislativě, a ne v placených krajských sekretariátech. Celý Úsvit má pouze dva zaměstnance,“ píše se v reakci Úsvitu na vypovězení smlouvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…