Další podivná smlouva v pražském dopravním podniku. Advokáti vymáhající pokuty se prý budou mít velmi dobře

23.04.2017 13:11

Pražský dopravní podnik má zřejmě problém. Server HlídacíPes.org totiž disponuje kontraktem, jenž byl uzavřen na vymáhání pokut od černých pasažérů. Dopravce jej uzavřel se čtyřmi advokáty letos v únoru. Bez soutěže, na pět let. A dokonce s možností prodloužení. Píše o tom Forum24.cz.

Další podivná smlouva v pražském dopravním podniku. Advokáti vymáhající pokuty se prý budou mít velmi dobře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Celý kontrakt však rezonuje ještě například kvůli tomu, že jsou v něm nastaveny odměny pro advokáty, jejichž výše musí zůstat utajena.

„Dopravní podnik hlavního města Prahy bere na vědomí, že s ohledem na mimořádné cenové podmínky sjednané touto smlouvou je článek V. této smlouvy zvláště chráněným obchodním tajemstvím advokáta,“ píše se k odměnám pro advoláty a nákladům exekutorů. 

A v této souvislosti se již zmiňuje například skutečnost, že celková ztráta dopravního podniku by na základě této smlouvy mohla dosáhnout téměř půl milardy korun ročně. Zmínil to expert na dluhovou problematiku Člověka v tísni Daniel Hůle. Jeho výpočty se týkaly skutečnosti, že dopravní podnik by mohl ročně získat 24 milionů korun na jistinách a soudních poplatcích, kdežto náklady na vymáhání by se mohly pohybovat kolem 33 milionů korun. Zároveň dodal, že advokáti také ponesou naprosto minimální riziko spojené s neúspěchem. Dopravní podnik totiž musí odměny a náklady zaplatit i v případě, že advokát v soudním sporu nebude úspěšný. Další problém spatřuje i v tom, že dopravní podnik musí uhradit plné odměny a náklady advokáta i exekutora v případě, že na dlužníka bude vyhlášen úpadek. 

„Nové smlouvy dopravního podniku jsou odrazem mafiánské kultury po mnoho let uhnízděné v této firmě,“ dodal. 

Mezi advokáty pak například figuruje právník s dlouholetými vazbami na prezidentského kancléře Vratislava Mynáře Roman Ambrož, píše server. Všichni najatí advokáti si podle kontraktu budou moci vybírat pohledávky, jež od dopravce převezmou. Každý by pak měl získat čtvrtinu pohledávek za rok. 

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…