Další protesty proti komunistům. Organizátoři chtějí bránit svobodu a demokracii

11.01.2013 15:54

Několik krajských občanských sdružení, které se spojily do iniciativy Bez komunistů, chystá v příštím týdnu sérii demonstrací proti účasti komunistů v krajských radách. Protikomunistické mítinky začnou v pondělí 14. ledna v Olomouci a vyvrcholí v sobotu 19. ledna v Praze na Václavském náměstí, řekl dnes novinářům jeden z organizátorů Petr Marek. Účastníci se chtějí symbolicky připojit i k hladovce jihočeských studentů, kterým se také nelíbí účast KSČM ve vedení kraje.

Další protesty proti komunistům. Organizátoři chtějí bránit svobodu a demokracii
Foto: kr-gottwaldovsky.cz
Popisek: Demonstrace proti účasti komunistů ve vedení Zlínského kraje

Kromě Olomouce a Prahy se demonstrace uskuteční 15. ledna v Ústí nad Labem, 16. ledna v Karlových Varech, 17. ledna v Českých Budějovicích a 18. ledna ve Zlíně. Všechna města kromě Prahy spojuje to, že se zde po minulých krajských volbách dostali do rad také zástupci KSČM. V Ústeckém, Jihočeském, Karlovarském, Olomouckém i Zlínském kraji někteří lidé proti komunistům protestují a podepisují petice.

Asi 4000 podpisů už se sešlo na dvou peticích Alternativní platformy, kterou šíří v Karlovarském kraji především učitelé. "Dmýcháme už od voleb anomálii, že nedemokratická strana komunistická se dostala k moci. Vyzvali jsme demokratické strany, aby se domluvily a udělaly koalici bez komunistů. Těch je totiž jenom 20 procent, zbytek jsou demokratické strany," řekl dnes ČTK zástupce karlovarské iniciativy Jiří Kotek.

Obroda duchovních tradic

Akce se koná během takzvaného Palachova týdne. Organizátoři si termín vybrali záměrně - na konci 80. let se vždy v polovině ledna konaly po republice protikomunistické protesty, které připomínaly upálení studenta Palacha v roce 1969. Ten si dobrovolně sáhl na život na protest proti nastupující normalizaci.

Organizátorům mítinků půjde především o osvětu. "Jde nám o obrodu duchovních tradic, o obranu svobody a demokracie. Komunismus je v zásadním rozporu s demokracií," uvedl Marek. Na všech mítincích bude i symbolická vězeňská cela se šibenicí jako připomínka komunistických procesů a poprav.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…