Daňové ráje a neplacení daní je v pořádku. Britská novinářka šokovala

07.04.2016 22:31

Britská novinářka Juliet Samuel v konzervativním deníku The Telegraph obhajuje existenci daňových rájů a tvrdí, že mezinárodní byznys se bez nich neobejde. Stejně tak tvrdí, že vyhnout se legálním způsobem placení daní je morálně naprosto ospravedlnitelné.

Daňové ráje a neplacení daní je v pořádku. Britská novinářka šokovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

„Kde se v současnosti ztrácí největší část daní? Možná byste si řekli, že v Panamě nebo v Dubaji či na nějakém tropickém ostrově, kde bohatí lidé popíjejí piña colada servírované hladovějícími dětmi. Chyba lávky. Největší daňová propast vzniká tím, že daně ve Velké Británii neplatí malí a střední podnikatelé. Podle údajů z let 2013–2014 tak naše země přišla o 16,5 miliardy liber. Zatímco v případě největších podnikatelů daňová ztráta činila 9,5 miliardy liber,“ uvádí v souvislosti s kauzou Panama Papers.

Média se denně předhánějí ve zveřejňování dalších jmen význačných osobností z politiky či showbyznysu, které si v daňovém ráji ukryly své peníze. Podle britské novinářky Samuel média z uniklých dokumentů panamské právnické firmy Mossack Fonseca dělají zbytečně velkou aféru. „Skutečně nejbohatší lidé nemají majetek ulitý v daňových rájích. Navíc jsme měli možnost vidět jen část z 11,5 milionů dokumentů. Ale lidé nyní mají samozřejmě jasno. Chtějí vidět bohaté viset a daňové ráje by ihned zrušili.“

„Politici si to netroufnou ani pošeptat, ale pravda je taková, že většina daňových rájů představuje naprosto legální záležitost. V mnoha případech jsou tyto operace životně důležité pro hladké fungování světového byznysu. A to není názor jen bohatých magnátů, ale třeba i bývalého vyšetřovatele daňových úniků ze Spojených států Daniela Reevese nebo akademika Jasona Sharmana,“ uvádí Samuel.

Britská novinářka konstatuje, že firmy v daňových rájích legálně zakládají lidé, kteří si například chtějí koupit společnost v zemi s nepříliš funkčním právním systémem. „Převést svoji firmu na Britské Panenské ostrovy tak těmto lidem zajišťuje pocit bezpečí v podobě britského práva. Dalším důvodem může být alokace kapitálu mezi více firem zahrnutých v mezinárodním byznysu. A jistě, vyhýbání se placení prostě patří mezi legitimní činnosti,“ poukazuje novinářka.

Podle Samuel je třeba existenci daňových rájů bránit, protože bez nich by podnikání v mezinárodním měřítku bylo mnohem méně efektivní. „Daňové ráje usnadňují pohyb kapitálu a snižují překážky v oblasti obchodování a investic. To je také důvod, proč daňové ráje využívá také majitel deníku The Guardian,“ neodpustila si britská novinářka „rýpanec“ do levicového britského deníku. Samuel ovšem také připouští, že daňové ráje využívají pro své účely také podvodníci a zloději.

„Vláda by po těchto nepoctivcích měla tvrdě jít. Informace o vlastnictví společností by měly být k dispozici příslušným daňovým orgánům. Neměly by však být veřejné, jak tvrdí někteří aktivisté. Někteří lidé si prostě potřebují zachovat své soukromí. Například když se jedná o investora, který nechce prozradit svoji strategii, či o známou celebritu. Diskuse o daňových únicích není to samé, co kampaň vedená proti podvodníkům. Legálně se vyhnout placení daní není nic amorálního,“ konstatuje Samuel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…