Demonstrace v Praze začaly: Vítají se uprchlíci, varují se zrádci národa

06.02.2016 13:58

Na pražském Pohořelci má začít pochod za Evropu beze strachu a nenávisti. Podtitulem REFUGEES WELCOME neboli Uprchlíci vítejte dávají pořadatelé akce najevo, na jaké straně sporu stojí. Nenávistná hysterie, rasismus a xenofobie podle nich nemají mít v demokratické společnosti místo. Naproti tomu na Vítězném náměstí se sešli radikálové z Národní demokracie, kteří při vyslovení jména premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) volají: Kalašnikov, kalašnikov!

Demonstrace v Praze začaly: Vítají se uprchlíci, varují se zrádci národa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

„Věříme, že lidem v nouzi je správné pomáhat. Evropa má být otevřená, vstřícná a tolerantní. Státy nemají být obehnány ostnatými dráty. Nesmí docházet k omezování lidských práv zakotvených ve Všeobecné deklaraci lidských práv a Základní listině práv a svobod Ústavy ČR. Je třeba ctít svobodu vyznání, pohybu, vyjadřování a politického smýšlení. Schengenský prostor nemá být omezen. Nenávistná hysterie, rasismus a xenofobie nemají mít v demokratické společnosti místo,“ shrnují základní body svého postoje pořadatelé demonstrace Za Evropu beze strachu a nenávisti na sociální síti Facebook. Účastníci akce chtějí dojít na Klárov.

Na Vítězném náměstí se v hlavním městě schází názorově podstatně odlišná skupina obyvatel. Akci Za Evropu bez EU pořádá krajně pravicová Národní demokracie Adama B. Bartoše. Počty účastníků akce není snadné přesně odhadnout, ale je jich několik stovek. V narážce na spor prezidenta Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dokonce někteří z účastníků provolávali „Kalašnikov, kalašnikov!“, ale brzy toho nechali.

Připomeňme, že prezident Zeman odvětil na dotaz, jak by bylo možné odstranit premiéra Sobotku, že každého politika můžete odstranit demokratickou cestou ve volbách, nebo nedemokraticky – kalašnikovem.

Demonstranti se posléze vydali na pochod k Lateránskému náměstí a vede je právě Adam B. Bartoš. Za dozoru policie zní mezi účastníky tradiční radikálně pravicové heslo: „Nic než národ“ nebo varovná provolání směrem ke zrádcům národa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…