Desetitisíce Poláků se postavily vládě. Nesouhlasí s oslabováním demokracie

12.12.2015 18:40

V polském hlavním městě se sešly tisíce Poláků, aby dali nové konzervativní vládě Práva a spravedlnosti jasně najevo, že to přehání s překračováním demokratických limitů. Média zpočátku odhadovala účast na deset tisíc protestujících, po zpřesnění počtů se ale dá mluvit až o desítkách tisíc. Možná padesáti. Občané vyzývají kabinet, aby respektoval ústavní soud.

Desetitisíce Poláků se postavily vládě. Nesouhlasí s oslabováním demokracie
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Protest svolal občanský Výbor na obranu demokracie (KOD), podporovaný většinou opozičních stran. Organizátoři původně počítali s účastí jen dvou tisícovek lidí, připomněl list Gazeta Wyborcza na svém webu.

„Přišli jsme, protože se bojíme. Máme obavy z toho, co se teď v Polsku děje. Většina nemůže být diktaturou, nemůže diktovat druhým svůj způsob žití, svůj způsob myšlení,“ prohlásil spoluzakladatel výboru Mateusz Kijowski. Odhadl, že boj na obranu demokracie bude dlouhý a může trvat mnoho let.

Na protidemonstraci přišlo jen několik desítek nacionalistů

Odpůrci vlády konzervativců, kteří vyhráli na jaře prezidentské volby a v říjnu ovládli i polský parlament, pak pochodovali pod vlajkami Polska a Evropské unie a s transparenty s heslem „Svoboda, rovnost, demokracie“ od sídla ústavního soudu k parlamentu a k prezidentskému paláci. „Tady je Polsko! Odstup! Andrzej Duda je loutka!“ volali na adresu konzervativní hlavy státu, vzešlé z PiS.

Na protidemonstraci přišlo jen několik desítek nacionalistů, kteří na adresu protivládních demonstrantů skandovali posměšné slogany, vlastenecká a protiislámská hesla. Strana PiS bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského získala v říjnových volbách většinu v novém parlamentu, takže poprvé od pádu komunismu mohla vytvořit jednobarevnou vládu.

Vzápětí se PiS a prezident Duda pokusili dosadit do ústavního soudu nové členy s názory blízkými Kaczyńskému a v nastalé při ignorují názor nejvyššího justičního orgánu. Ve stupňujícím se sporu se zatím nerýsuje žádné východisko. Podobné demonstrace se odehrály i v dalších polských městech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…