Dienstbierův plán na kvóty žen na kandidátkách asi nevyjde. Je protiústavní

20.06.2014 21:01

Vláda chce uzákonit minimální podíl žen na kandidátkách do sněmovny a krajských zastupitelstev. Takový zákon je však v rozporu s českými ústavními zákony. Proto je chce ministr Jiří Dienstbier z ČSSD změnit, píše Týden.cz.

Dienstbierův plán na kvóty žen na kandidátkách asi nevyjde. Je protiústavní
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

„Cílem je rovnoměrnější zastoupení obou pohlaví ve volených funkcích, protože v současné chvíli zdaleka neodpovídá principu rovnosti příležitostí," uvedl ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Dienstbier. Spolu s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou z Babišova ANO mají do konce srpna předložit návrh zákona vládě.

Vláda jde ještě dál

Už dnes je přitom Listinou základních práv a svobod zajištěn českým občanům rovný přístup k voleným veřejným funkcím. Dienstbierova novela diktující podíl mužů a žen na kandidátkách by tak byla v rozporu s ústavním pořádkem naší republiky. „Mají-li být opatření na podporu vyrovnaného přístupu žen a mužů ke kandidatuře ve volbách přesto zavedena, je třeba jejich zavedení v ústavním zákoně výslovně připustit," píše se v materiálu Ministerstva vnitra.

Vláda chce ale v této oblasti zajít ještě dál. Plánuje totiž zavedení normy, která by nutila veřejné instituce i podniky k rovnoměrnému zastoupení mužů a žen ve vedoucích pozicích. Chystaný akční plán si prý klade za cíl „řešit nerovnosti mezi ženami a muži právě na úrovni vedoucích pozic, ať již ve veřejné správě, v obchodních společnostech či v politice".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…