Díky amnestii ušetříme 180 milionů korun, hlásí ministr Blažek

22.05.2013 14:04

Díky lednové amnestii exprezidenta Václava Klause ušetří Ministerstvo spravedlnosti asi 180 milionů korun za rok a nebude otvírat dvě věznice. Otázkou ovšem je, jak dlouho s těmito úsporami může resort ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) počítat. Již teď se ale ukazuje, že řada amnestovaných dál páchá trestnou činnost, takže se cely zřejmě znovu brzy zaplní a Česko si tak udrží smutný primát vysokého počtu uvězněných.

Díky amnestii ušetříme 180 milionů korun, hlásí ministr Blažek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus jmenoval dvanáct nových soudců. Převaha žen byla značná

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek bilancuje úspory, které jeho resortu přinesla lednová amnestie exprezidenta Václava Klause. Podle informací deníku Insider ušetří Ministerstvo spravedlnosti 180 milionů korun za rok. Největší úspora se přitom bude týkat stravy uvězněných. Na té resort ušetří 100 milionů korun za rok.

Nelichotivý český rekord

Další úspory přinese především šetření s energiemi a také skutečnost, že nebude otevřen vězeňský komplex ve Vidnavě na Jesenicku a uzavřena bude také věznice v Drahonicích. Stojí přitom za připomenutí, že kvůli nákupu objektu ve Vidnavě se policie zajímala o exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), neboť prostory byly získány od soukromého překupníka.

Díky amnestii také klesl počet uvězněných lidí v Česku na míru obvyklou v okolních zemích, jako je Slovensko či Maďarsko. Z původních 230 uvězněných osob na 100 tisíc obyvatel se stalo díky amnestii 160 osob. Otázkou ovšem je, jak dlouho bude trvat, než se Česká republika znovu vrátí na původní úroveň. Řada amnestovaných se totiž znovu dopouští trestné činnosti a lze předpokládat, že se dříve či později za mříže vrátí.

Z tohoto důvodu nebylo uzavřeno více věznic, některé byly pouze zakonzervovány a v případě potřeby mohou být pružně opět uvedeny do provozu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…