Diplomacie stranou. Obama se v americké televizi odvázal a těžce šlapal po Putinovi

09.10.2015 15:56

Prezident Obama se dnes v diskuzním pořadu 60 minut vyjádřil k vojenské misi ruského prezidenta Putina v Sýrii. Úryvek jeho rozhovoru se Stevem Kroftem vysílala i televize CBS. V něm se Obama dotkl i posledního „konfliktu“ mezi USA a Ruskem, tedy Ukrajiny.

Diplomacie stranou. Obama se v americké televizi odvázal a těžce šlapal po Putinovi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: 44. prezident Spojených států amerických Barack Obama

„Vojenská mise prezidenta Vladimira Putina v Sýrii je znakem ruské slabosti, ne jeho vůdcovství," řekl prezident Obama, podle kterého je Asad jediným ruským spojencem v celém regionu.

„Když jsme spolu mluvili před rokem, probíhalo nějaké chřestění zbraněmi mezi USA a Ruskem na ukrajinských hranicích. Nyní něco takového probíhá v Sýrii. Vy jste před rokem řekl, že USA – Amerika vede. My jsme tím nepostradatelným národem. Pan Putin se tváří, že chce převzít vedení,“ říká Steve Kroft, moderátor pořadu a připomíná, že Putin má jednotky v Sýrii a „poprvé od druhé světové války operuje na Blízkém východě“.

„To je vedení Steve? Dovol mi se tě zeptat. Když jsem nastoupil do úřadu – Ukrajině vládl zkorumpovaný vůdce, který byl poskokem pana Putina,“ odpovídá Obama a Kroft mu přitakává.

„Sýrie byla jediným ruským spojencem v regionu. A dnes, místo toho, aby se byl schopný spolehnout na jejich podporu a udržovat svoje vojenské základny, které tam již dlouhou dobu má, musí pan Putin poslat svoje vlastní jednotky, vlastní armádu, jen aby stěží udržel svého jediného spojence,“ vysvětluje Obama

„A na Ukrajině,“ spustí americký prezident a Kroft ho přeruší „Vyzývá vás k boji o vedení, pane prezidente. Výzývá vás k boji o vedení.“

„Dobře – Steve, musím ti říct, pokud si myslíš, že zruinovat svoji ekonomiku a vyslat jednotky, aby pomohly tvému jedinému spojenci, je vedení, tak máme asi rozdílné definice vedení,“ odpověděl Obama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…