Dnes bude v Praze udělena cena Ferdinanda Peroutky

04.02.2016 9:27

Ceny Ferdinanda Peroutky, která vyzdvihuje výrazné žurnalistické počiny a osobnosti, se dnes budou předávat v pražském centru DOX. Ocenění nesoucí jméno významného českého novináře bude předávat také Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Ta před časem podala žalobu na český stát kvůli výrokům prezidenta Zemana, podle něhož byl Peroutka fascinován nacismem.

Dnes bude v Praze udělena cena Ferdinanda Peroutky
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Dokazoval to citací z článku, jehož autorem je podle něj Peroutka. V době protektorátu podle Zemana novinář napsal několik článků, ve kterých se vyjadřuje pochvalně o Hitlerovi. Zeman uvedl, že je obtížné je dohledat, protože Peroutkovy texty podléhaly cenzuře.

Články dokládající Zemanovo tvrzení nenalezl ani Hrad ani Peroutkova společnost. „Můj spor s prezidentem je jedna věc, předávání ceny nesoucí jméno Ferdinanda Peroutky a založené s určitým cílem a významem, je druhá věc,“ řekla ČTK Kaslová. Tím, že Zemanem zmiňované texty neexistují, si je jista stejně jako tím, že její dědeček se nikterak k nacismu nepřikláněl.

Peroutka byl za druhé světové války v koncentračním táboře. Za první republiky patřil ke skupině intelektuálů, kteří se scházeli u Karla Čapka včetně prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Platil za bytostného demokrata a kritika nacismu i komunismu.

Vyznamenaní Peroutkovou cenou by podle pořádajícího sdružení měli vykazovat vlastnosti, jež Ferdinanda Peroutku zdobily především. Tedy naprostou bezúhonnost před zákonem i vlastním svědomím a vysokou mravní integritu, která vylučuje rozpor mezi slovy a činy. Cenu za rok 2014 dostali Petr Třešňák z Respektu a Martin Veselovský z internetové televize DVTV.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…