Do Česka přijíždí čínský ministr zahraničí Wang I. Jednat bude se Zaorálkem, Zemanem i se Sobotkou

13.10.2015 6:07

Na oficiální návštěvu České republiky dnes přijíždí čínský ministr zahraničí Wang I. V Praze bude jednat se svým protějškem Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a prezidentem Milošem Zemanem. Wang I je prvním ministrem zahraničí Číny v Praze po 14 letech. Čeští vysocí politici asijskou velmoc navštěvují v posledních letech častěji.

Do Česka přijíždí čínský ministr zahraničí Wang I. Jednat bude se Zaorálkem, Zemanem i se Sobotkou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou na "čínské gondole" ve Wu Zhenu

Se šéfem české diplomacie Zaorálkem, který byl v Číně loni v dubnu, bude Wang jednat například o vzájemné spolupráci, včetně té, jež se uskutečňuje v rámci platformy 16+1, tedy země střední a východní Evropy a Čína. Premiér Sobotka bude s Wangem hovořit o přípravě své cesty do Číny na summit 16+1, o usnadňování vízových procedur či o cestovním ruchu. Loni do Česka přijelo 211.000 čínských turistů, letos se jich očekává až 300.000.

S prezidentem Zemanem má šéf čínské diplomacie projednat mimo jiné chystanou návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku v příštím roce. Zeman ve funkci hlavy státu navštívil Čínu již dvakrát. Bylo to loni v říjnu a letos v září, kdy se jako jediný západoevropský státník zúčastnil vojenské přehlídky na náměstí Tchien-an-men. Místo je od masakru demonstrujících studentů v roce 1989 symbolem porušování lidských práv v zemi.

Během Zemanovy návštěvy minulý měsíc byla oznámena řada investic čínských firem v Česku.

 


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…