Do Německa letos dorazí milion uprchlíků, tolik nikdo nečekal. Merkelová svolala krizovou koaliční poradu

01.11.2015 11:05

Německá vláda očekává, že do země letos přijde milion žadatelů o azyl. Informoval o tom dnes nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvoláním na vládní kruhy. Kabinet dosud oficiálně počítal s 800.000 běženci. O řešení uprchlické krize dnes od devíti hodin jednají šéfové vládních stran.

Do Německa letos dorazí milion uprchlíků, tolik nikdo nečekal. Merkelová svolala krizovou koaliční poradu

Zástupci bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) mezitím pohrozili odvoláním kancléřky Angely Merkelové, pokud Německo neuzavře své hranice před proudem uprchlíků.

Novou vládní prognózu počtu běženců podle FAS představila Merkelová na sobotním jednání mezi svou Křesťanskodemokratickou unií (CDU) a sesterskou stranou CSU. Neoficiální zdroje nicméně již od října uvádějí, že do Německa už letos dorazilo 800.000 uprchlíků a za celý rok jejich počet může dosáhnout až 1,5 milionu.

Poslanec za CSU Hans-Peter Uhl v rozhovoru s FAS pohrozil svržením kancléřky

Mezi CDU a CSU panuje kvůli běžencům mimořádné napětí, protože většina uprchlíků přichází do Německa přes rakousko-bavorskou hranici. Bavorský premiér Horst Seehofer kvůli tomu počátkem týdne vyzval Merkelovou, aby do dneška představila opatření pro omezení přílivu imigrantů. Pokud se to nestane, pohrozil "nouzovými opatřeními", jako bylo stažení ministrů za CDU z vlády nebo podání správní žaloby proti vládě k ústavnímu soudu.

Poslanec za CSU Hans-Peter Uhl v rozhovoru s FAS pohrozil svržením kancléřky. "Buď se hranice zavřou s Merkelovou, nebo se zavřou bez ní," řekl. Podle něj si většina Němců přeje omezení imigrace a kancléřka se nemůže stavět proti většinovému mínění společnosti.

Na sobotním jednání CDU a CSU však podle zdrojů FAS došlo ke sblížení postojů obou konzervativních stran. Není ale jasné, jak se k požadavkům CSU postaví koaliční sociální demokracie (SPD), jejíž předseda Sigmar Gabriel tento týden jednoznačně odmítl návrh bavorské strany, aby na hranicích vznikly tranzitní zóny, v nichž by bylo možné zamítnout žádost o azyl ještě předtím, než běženci vstoupí na německé území.

Merkelová, Seehofer a Gabriel jednají od dnešního rána o řešení situace, společné vystoupení pro tisk se po jejich schůzce neplánuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…