Do Senátu kandiduje úředník spojovaný s nevýhodnými tendry pro stát

06.08.2014 17:25

Bývalý státní úředník Ivan Noveský kandiduje do Senátu za stranu Domov v Praze 9. Server Aktuálně.cz připomíná, že je spojený s firmou, jejíž obchody se státem skončily obrovskými pokutami od antimonopolního úřadu.

Do Senátu kandiduje úředník spojovaný s nevýhodnými tendry pro stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu

Noveského si už dříve všimla MF Dnes, když zjistila, že bývalá vláda premiéra Rusnoka úředníka angažovala jako správce majetku vlády. Deník upozornil na Noveského problematickou minulost a on byl posléze ze své funkce odvolán.

Za zakázku pro firmu Cofet dostalo MPSV pokutu 800 tisíc korun

Jeden z kontroverzních tendrů se odehrál už v roce 2007 na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Noveský pomáhal majiteli firmy Cofet s přípravou zakázky za 175 milionů korun na pomoc dlouhodobě nezaměstnaným na Ostravsku. Firma v tendru posléze zvítězila. Noveský se měsíc na to stal šéfem představenstva Cofetu.

Nastupující ministr Petr Nečas později naznačil, že firmě pomohly k zakázce právě Noveského kontakty v resortu. Zakázkou se zabýval také antimonopolní úřad, který shledal, že podmínky tendru byly netransparentní. Ministerstvo dostalo tehdy pokutu 800 tisíc korun.

„Já jsem byl naopak vždy ten, kdo se snažil zamezit plýtvání a krádežím," prohlásil bývalý úředník a současný kandidát na senátora.

Poslední stotisícová pokuta v souvislosti s firmou Cofet byla udělena v roce 2013

Deník MF Dnes ale upozornil na další zakázku, ve které zvítězila firma Cofet a příslušný resort pak dostal pokutu 80 tisíc korun. Také Úřad práce musel platit – 900 tisíc korun za soutěž z roku 2013.

Noveského jméno pak figuruje ve směně budov a pozemků Ministerstva práce a sociálních věcí. Tehdy úředník šéfoval odboru majetku. Nejvyšší kontrolní úřad poté zjistil, že resort prodělal 137 milionů korun. Noveský se ale bránil, že po jeho odchodu zbylo na ministerstvu 180 milionů.

Aktuálně.cz upozornilo, že Noveský má velmi blízko k ČSSD, k prezidentu Miloši Zemanovi a také k lobbistu Miroslavu Šloufovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…