Do státního rozpočtu přiteče půl miliardy. Český Aeroholding ji vyplatí na dividendách

04.12.2014 22:10

Český Aeroholding, který vlastní pražské letiště a podíl v ČSA, plánuje za letošní rok vyplatit do státního rozpočtu dividendu půl miliardy korun. Za rok 2015 by to mohlo být až třikrát tolik. Šéf státem vlastněné společnosti Václav Řehoř to řekl Hospodářským novinám, napsal dnes server iHNed.cz. Firma podle Řehoře také chce vydáním dluhopisů refinancovat úvěr od Evropské investiční banky (EIB).

Do státního rozpočtu přiteče půl miliardy. Český Aeroholding ji vyplatí na dividendách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Letos bychom měli mít takové výsledky, které nám umožní vyplatit půl miliardy korun na dividendách do státního rozpočtu už v příštím roce," cituje server Řehoře. Holding odhaduje, že jeho konsolidovaný provozní zisk před odpisy a daněmi za letošní rok bude 4,1 miliardy korun, píše server.

Dividenda v roce 2016 by mohla vzrůst až na 1,5 miliardy korun, uvedl Řehoř. Pražské letiště ani ČSA podle aeroholdingu dosud nikdy dividendu do státního rozpočtu neodvedly.

Řehoř, který aeroholding vede od letošního léta, plánuje příští rok vydat veřejně obchodovatelné dluhopisy. Jejich výnosem chce refinancovat úvěr 6,5 miliardy od Evropské investiční banky. „Dostaneme se k levnějšímu kapitálu a na nás to vytvoří bič z hlediska transparentnosti. Každé čtvrtletí všem ukážeme své výsledky, abychom přesvědčili, že si ty peníze zasloužíme," řekl Řehoř.

Skupina Český Aeroholding vloni vykázala konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) 2,2 miliardy korun při tržbách 16,3 miliardy korun. Předloni měla skupina EBITDA 2,6 miliardy korun. Čísla ale podle firmy nelze srovnávat, protože Letiště Praha a ČSA se do aeroholdingu začlenily teprve v průběhu předloňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…