Dobeš nemá s "měkčím" školným problém. VV ho prý samy navrhovaly

07.02.2012 16:57

Ministr školství Josef Dobeš nemá problém se zavedením "měkčí" obdoby školného. Jeho strana Věci veřejné koneckonců tuto variantu už před rokem navrhovala, TOP 09 ale byla ostře proti. A najednou je to právě TOP 09, kdo považuje návrh školného v reformě vysokých škol za příliš tvrdý. Proti školnému už protestovali i studenti a pedagogové z několika českých univerzit.

Dobeš nemá s "měkčím" školným problém. VV ho prý samy navrhovaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

"TOP 09 navrhuje to samé, co Věci veřejné navrhovaly před rokem, kdy nás právě TOP 09 tvrdě kritizovala, že nechceme dodržet koaliční smlouvu," řekl na úvod tiskové konference šéf VV Radek John. Podle jeho slov nebude jeho partaj trvat na vysokoškolské reformě ve stávající formě a bude otevřená dalšímu jednání, ovšem pouze v případě, že se nesníží objem peněz plynoucích do resortu školství.

Právě resort školství je podle Johna i podle šéfa poslanců VV Víta Bárty nejdůležitější věcí pro budoucí konkurenceschopnost země.

"Peníze chceme dále poskytovat na posílení platů učitelů, nebo těm nejlepším školám," řekl ministr Dobeš s tím, že návrh své reformy může klidně zmírnit. A to i v oblasti školného pro vysoké školy, která byla nejhlasitěji kritizovaná. "Dokážu si představit, že zadarmo může být pět let (tedy tři roky Bc. a dva roky Mgr.) a cokoli nad pět let už se bude platit. Dovedu si také představit, že se budeme bavit o symbolickém zápisném, řekněme dva tisíce korun na semestr."

Cílem změn ovšem musí být realita, v  níž se už nemůže odehrát situace, že student bude studovat sedm let a po šesti a půl si řekne, že už studovat nechce. "Takové jejich zbytečné studium totiž platí jak prodavačka v Kauflandu, tak klempíř, nebo rodina s dětmi - a to je asociální," podotkl ministr.

O změnách v návrhu reformy vysokých škol, k níž se vláda Petra Nečase zavázala, chce ministr Dobeš jednat jak s premiérem tak s akademiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…