Docent Ševčík: Proč si bossové ODS nestanovili podmínky možné spoluúčasti ve vládě s Babišem? TOP 09, STAN a KDU-ČSL jsou politicky mrtví

01.11.2017 14:51

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE doc. Miroslav Ševčík má pocit, že v České republice nastala éra politikaření. Ve svém komentáři naznačuje, že ODS udělala chybu, když rychle a bez podmínek ukončila vyjednávání o své případné účasti ve vládě vedené hnutím ANO. „Proč si například bossové ODS nestanovili podmínky možné spoluúčasti ve vládě? Proč neřekli, že jsou ochotni podílet se na naplňování i svého volebního programu tím, že například stanoví harmonogram snižování daní, nebo tím, že podmíní svou účast novelizacemi zákonů, které zruší další prohlubování EET. A také tím, že ministerstvo školství by konečně řídil odborník Klausova formátu, či tím, že budou naplňovat kontrolní funkci a vyváženost v oblasti represivních sil obsazením postu ministra vnitra, a třeba tím, že podmínkou vstupu do vlády bude obsazení postu předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR,“ uvádí docent Ševčík.

Docent Ševčík: Proč si bossové ODS nestanovili podmínky možné spoluúčasti ve vládě s Babišem? TOP 09, STAN a KDU-ČSL jsou politicky mrtví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Ševčík

Politikové exhibují a občané jako voliči opět spláčou?

Mnozí politologové, komentátoři a někteří političtí „lišáci“ hodnotí výsledek voleb jako odklon od demokracie. Není tomu tak. Všichni představitelé poražených politických stran, a přiznejme si, jsou to všechny politické strany kromě ANO, se předhánějí v prohlášeních, že do vlády s ANO nepůjdou. Od mnohých je to směšné, protože získali takový počet mandátů, že i kdyby se spojili společně (STAN, TOP 09, KDU-ČSL), tak vytvoří pouze sto jedničkovou koalici s ANO. A ANO by muselo být doslova plné bláznů, aby do takového projektu šlo. Koalice ANO a SPD by také nezískala většinu v parlamentu, tak jako koalice ANO a Piráti. ODS ústy svých představitelů koalici s ANO odmítá. Je možné, že některé hlasy pro ODS přišly i kvůli tomu, že tato strana odmítala souručenství s ANO již před volbami. Výrazná část voličů ODS si naopak myslí, že ODS by z boje utíkat neměla.

Anketa

Kdybyste byli prezident, vyžadovali byste od Babiše 101 hlasů, jako chtěl Zeman kdysi po Němcové?

hlasovalo: 9315 lidí

V ČR tak nastalo období politikaření. Bohužel se opět nejedná o vytváření pozitivního prostředí pro život občanů České republiky, resp. o naplnění původního sousloví „politiké techné“, kdy již od antického Řecka platí, že se jedná o správu obce, resp. o správu věcí veřejných. Politici si hrají na svém vlastním písečku a preferují tu osobní, tu skupinové, ale vždy sobecké zájmy. I studentům bakalářského stupně společensko-ekonomických fakult je po prostudování volebních programů zřejmá v mnoha bodech programů ODS a ANO určitá blízkost. Co může občana České republiky zajímat více, než je snižování daní, poskytování lepších služeb státní správy, snižování byrokracie, boj s korupcí, zvyšování kvality školství a podpora vědy, posílení adresnosti v sociálních dávkách a naplnění řady dalších dílčích cílů?

Část establishmentu ODS však chce utíkat od spoluzodpovědnosti za další vývoj. Ano, je to taktické možná kvůli tomu, že očekávají o půl až jedna a půl procenta vyšší zisky v příštích volbách. Avšak pro mnohé jejich voliče a další statisíce občanů této země se chovají zbaběle a dopředu se vzdávají možnosti přinejmenším spoluúčasti na utváření budoucího politického prostředí, a hlavně se také zbytečně vzdávají kontroly výkonné moci, která tak za jistých okolností může spadnout pouze do lůna ANO. Proč si například bossové ODS nestanovili podmínky možné spoluúčasti ve vládě? Proč neřekli, že jsou ochotni podílet se na naplňování i svého volebního programu tím, že například stanoví harmonogram snižování daní, nebo tím, že podmíní svou účast novelizacemi zákonů, které zruší další prohlubování EET.  A také tím, že ministerstvo školství by konečně řídil odborník Klausova formátu, či tím, že budou naplňovat kontrolní funkci a vyváženost v oblasti represivních sil obsazením postu ministra vnitra, a třeba tím, že podmínkou vstupu do vlády bude obsazení postu předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Na místo těchto legitimních politických požadavků ODS zcela paličatě opakuje mnohdy i to, co jejich voliči nechtějí slyšet. Vůbec nedomýšlejí, a to ani většina lídrů dalších politických stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny, že po opakovaném neúspěšném pokusu o sestavení menšinové vlády může nastat situace, že budou muset být vypsány nové předčasné volby. 

A co se také může stát? Přinejmenším tři politické subjekty se do Poslanecké sněmovny nemusí vůbec dostat. Nejvíce ohrožení jsou Starostové, kteří mohou poděkovat za hlasy, které získal hejtman Půta, TOP 09 za hlasy, které získal Karel Schwarzenberg, Dominik Feri a Helena Langšádlová. Pokud KDU-ČSL nepřevezme Jiří Čunek, tak jejich volební zisk v předčasných volbách, které by se pravděpodobně konaly ještě v první polovině příštího roku, by také mohl znamenat jejich vypadnutí ze seznamu parlamentních stran. 

Možná si pak své pozice uhájí či trochu posílí SPD a Piráti. Kdo však by nejvíce posílil, bude ANO, které deklaruje snahu o správu věcí veřejných ve prospěch občanů. Právě Babiš jim slibuje, že nebude blábolit, politikařit a bude makat. A i když tyto deklarace nemusí být pravdivé, mohou mít spíše marketingové důvody, část voličů tuto snahu ocení a určitě jim dá větší množství hlasů, než tomu bylo v říjnových volbách 2017. Posílit mohou i díky tomu, že kontrolní orgány Evropské unie mohou potvrdit oprávněnost získané dotace na tzv. Čapí hnízdo. Ukáže se, že trestní stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bylo zcela účelové a přinejmenším způsobené naprostou nekompetentností policejních vyšetřovatelů a nátlakem mnohdy zglajchšaltovaných novinářů. Ano, i udělené dotace mohou být sice nemorální, ale někdy jsou těžko trestně postižitelné, zvláště pak, když se jejich oprávněnost zkoumá s desetiletým zpožděním, navíc po novelizacích příslušných zákonů.

Neměla by spíše ODS napřít síly k tomu, aby systémově změnila tyto praktiky, kdy bohatí si mohou přerozdělovat finanční prostředky z veřejných zdrojů? Neměla by se snažit, aby drobní živnostníci byli podporováni tím, že by nemuseli platit tak vysoké daně? Jak toho chce dosáhnout ODS a další politické strany, které tento zájem proklamují? Tím, že budou pokřikovat v Poslanecké sněmovně a budou k smíchu všem voličům ANO, ale možná i svým vlastním voličům, kteří se od nich nakonec odvrátí? A když už jsem u předčasných voleb, jsem si téměř jistý, že žádná z politických stran na tom nebude ekonomicky tak dobře, aby si tyto předčasné volby mohla dovolit již v příštím roce. Jediný, kdo je schopen ustát další náklady spojené s předčasnými volbami, je právě ANO.

Co říct závěrem? ODS by neměla rezignovat především na svou možnou kontrolní funkci, měla by alespoň deklarovat snahu o spolupráci při správě věcí veřejných. Je iluzorní myslet si, že další voliče je schopna ODS získat tím, že se připojí k „opozičnímu paktu“ politicky mrtvých (aspoň pro tuto chvíli), tj. TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Před pár lety již byla ODS takto jednou vykradena. A stálo to mnoho úsilí právě těch, kteří jsou nyní v ODS upozaďováni a kteří ODS přinesli tisíce hlasů, například ekonom Jan Skopeček, expert na školství Václav Klaus ml. a řada dalších.

V Praze dne 1. 11. 2017

doc. Ing. Miroslav Ševčík, CSc.

reklama

autor: .

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…